El projecte de l’Ajuntament de Castellet i la Gornal per donar més atractiu al poble de Castellet s’encara aquest 2020 amb tres actuacions, dues de les quals ja estan completades, i la tercera està previst que es comenci a dur a terme la setmana que ve. Per una banda, el conjunt d’escultures disseminades per tot el poble recuperant oficis antics s’ha complementat amb una Penèlope al mirador que hi ha al poble sobre el parc del Foix, i amb una escultura de grans dimensions al capdamunt del poble, a l’esplanada de sobre l’església de Sant Pere, al·legòrica al calendari anual de la vinya.

Com la rajola catalana

Es tracta d’una revisió de la rajola catalana en dotze vinyetes, que mostra les diferents fases del treball: la verema, l’esporga, la poda, el treball al celler… L’escultura és 3D, permet veure-la des dels 360º, entrar-hi a dins, és translúcida i està feta amb acer, tallat amb làser, amb figures siluetejades i pintat amb pintura que resisteix a la intempèrie. L’autor és l’artista resident a Clariana, Luis Zafrilla. El cost de les dues primeres fases escultòriques del projecte ronda els 300.000 euros, i encara resten pendents tres fases més: una dedicada a la història, amb un laberint de la memòria que s’havia de fer enguany però que, segons explica l’alcalde Miguel Delgado, s’ha posposat perquè arran de la crisi sanitària i econòmica, ha preferit destinar el pressupost a programes d’inserció laboral; una quarta sobre la natura al parc del Foix (flora i fauna); i una cinquena amb petites intervencions en façanes del poble, que requerirà la participació i la complicitat veïnal.

Rampes d’accés

D’altra banda, per salvar les complexes escalinates que hi havia per accedir a l’església de Sant Pere i eliminar les barreres arquitectòniques al tram alt del poble, s’ha construït un sistema de rampes i d’escales que permeten accedir a tothom des de dalt de tot fins a la zona de l’antic Ajuntament. Delgado explica que s’ha fet “amb un tractament poc agressiu, amb un sistema de paviment que aprofita la terra del terreny, que resisteix el trànsit reduït que hi pot haver amb cotxets, cadires de rodes, etc.” i que actualment s’està ajardinant.

En paral·lel, el Consistori preveu deixar com a permanent l’espai d’aparcament del costat del cementiri (que s’usa sobretot durant el Mercat Medieval) i evitar així l’estacionament proper a l’església.

Aparcament estable, passarel·la i pas zebra

Finalment, la setmana que ve l’Ajuntament començarà les obres de construcció d’un aparcament a la part baixa del poble, per a una cinquantena de places. Es farà definitiu el pàrquing que ja funciona cada any durant el Mercat Medieval, i que requerirà una passarel·la d’una trentena de metres, que anirà en paral·lel a la carretera, fins a la zona del restaurant El Barretet, on es podrà creuar mitjançant un pas de vianants. Les obres duraran al voltant d’un mes i tindran un cost de 200.000 euros.

FER UN COMENTARI