Una exposició per explicar per què el Víctor Balaguer de Vilanova és Museu d’Interès Nacional

0
491
Obres cedides pel museu del Prado formaran part de l'exposició.

Aquest divendres el Museu Víctor Balaguer obre una exposició que commemora la seva declaració, ara fa just un any, com a Museu d’Interès Nacional, per part del Govern de la Generalitat. La mostra, que es podrà visitar fins al 28 de febrer, explica com han anat arribant les col·leccions de caràcter nacional i de molt variada naturalesa, des de la seva fundació, l’any 1884: pintura i escultura catalanes del segle XIX, incunables, dipòsit d’obres d’art del Museu del Prado, aixovar funerari d’Egipte, llibres de la Xina, gravats i mapes del Japó, etnologia i fotos de Filipines o Amèrica, ceràmica, art contemporani, etc. En definitiva, les col·lecions que l’han fet mereixedor del caràcter de museu d’interès nacional.

L’exposició “El perquè de tot plegat: col·leccions d’un Museu d’Interès Nacional” es divideix en dues parts (el que va arribar al museu en vida de Balaguer i el que hi ha seguit arribant a posteriori), repartides en diverses sales, que s’estructuren en sis àmbits que dibuixen una panoràmica de l’equipament i la seva evolució: El país i la ciutat al darrer quart del segle XIX; Balaguer, projecció nacional; “Surge et ambula”, un lema fet realitat; L’expansió del llegat museístic; La viva empremta de Balaguer a la biblioteca; i Un progrés gravat a l’edifici.

Com explica la directora de l’equipament, Mireia Rosich, a l’exposició s’hi pot veure que “és un museu fet a base de donacions, i la crida que va fer el Víctor Balaguer a col·laboradors, escriptors, artistes i amics demanant llibres i obres d’art, no s’aturà i ha continuat durant la resta del segle XX i fins els nostres dies”. Això va fer que als anys 90 l’espai expositiu ja s’hagués d’ampliar amb dues sales més, l’egípcia i una per a escultures. Entre la selecció de peces que s’hi podrà veure hi ha una donació recent, d’època medieval, que no s’havia mostrat mai.

D’altra banda, l’exposició “El perquè de tot plegat: col·leccions d’un Museu d’Interès Nacional” serveix també per inaugurar la nova sala d’exposicions temporals del museu vilanoví, ubicada al costat de la pinacoteca.

La visita a l’exposició es complementa amb una oferta d’activitats paral·leles, com són visites comentades, un joc infantil on line i activitats temàtiques com ara una visita als magatzems, les 12 joies de la corona del museu, la presència del Prado a Vilanova o un itinerari per la petjada que ha deixat a la ciutat l’impuls cultural de finals del segle XIX. També es faran recorreguts virtuals i comentaris d’obres concretes al web www.victorbalaguer.cat.

FER UN COMENTARI