Una Fira del Gall per prestigiar el gall del Penedès i per preservar-ne la cuina

0
937
Presentació de la Fira del Gall, al celler Torres.

Aquesta setmana s’ha presentat la 355a Fira del Gall de Vilafranca, que tindrà lloc el cap de setmana abans de Nadal al parc de Sant Julià, amb 2.200 peces d’aviram a la venda, més un miler de galls del Penedès. Una fira que com diu l’alcalde Pere Regull, “és una de les dates en què Vilafranca es posiciona clarament en el mapa”, juntament amb la Festa del Xató, les Fires de Maig, el Vijazz i la Festa Major. El batlle ha ressaltat “la part romàntica” d’una fira singular, ja que “no a tot arreu tenen coses com el gall i els vins; qui no ho té, ho ha de buscar; nosaltres ho tenim”.

Enguany s’hi posaran a la venda un miler de galls del Penedès (uns 600 de vius i 350 de prèviament sacrificats) i 2.200 peces d’aviram més, entre capons, ànecs, aus de corral, etc. L’Associació de Criadors de la Raça de Gallines Penedesenca, Rafael Moliner, ha dit que es mantenen els preus de l’any passat (40 euros la peça, que inclou servei d’escorxador i plomatge) i que s’espera un bon any; primer, per les dates en què cau la fira enguany, molt pròxima al Nadal; en segon lloc, perquè ja hi ha la IGP “establerta i garantida”; i en tercer lloc, perquè “els últims anys sempre plovia abans de la fira i això no és bo perquè les humitats no els són bones, i aquest any els galls estan en el moment òptim”.

Concurs de receptes i preus dels plats més cars

On hi que hi ha un lleuger increment de preus és en la mostra de cuina d’aviram, amb sis restaurants que oferiran plats a preus d’entre 5,5 i 9 euros. El xef Oriol Llavina ha dit que la pujada de preus, juntament amb el primer concurs que s’organitza al millor plat cuinat amb Gall del Penedès amb IGP, “és una manera de prestigiar el gall del Penedès”. Llavina també es lamenta que més restaurants penedesencs no tinguin cap recepta a les seves cartes de manera regular. Els plats que es serveixin a la mostra de cuina d’aviram es podran maridar amb trenta vins diferents, de quinze cellers penedesencs.

Una altra novetat de la Fira del Gall 2019 seran tres tallers per ensenyar a cuinar gall del Penedès, amb diferents receptes (la tradicional, farcit, amb escabetx, estil marroquí…), i en un dels tallers també s’ensenyarà a trinxar el gall. La regidora de Promoció Turística Dolors Rius ha argumentat que calia combatre la “recança dels cuiners joves a fer gall, no tothom s’hi atreveix, i fa por que es perdi”. Dissabte a la tarda també es farà un taller de truita amb gall del Penedès i un altre de truita amb torrons.

Altres novetats anunciades de la Fira del Gall seran el pregó a càrrec del director teatral Quim Masferrer, el dia 19 a les 8 del vespre a l’auditori del Vinseum (cal demanar entrada prèvia, a partir del dia 10, a l’Oficina de Turisme, per assegurar-se plaça); la mostra de bestiari festiu constarà enguany de nou bèsties; la raça de gallina convidada serà la Valenciana de Chulilla; i es faran quatre tastos de maridatge de vins de la DO Penedès amb formatges, xocolata, embotits i gall del Penedès.

Actualment, la producció de galls del Penedès és de 40.000 unitats a l’any, una quarta part de les quals es ven pels volts de Nadal. Se’n venen al Penedès, però també a València, Alacant, Andalusia (on ja se’n crien) i també a França, Alemanya i enguany també, per primer cop, als Estats Units.

FER UN COMENTARI