Una Ruta del Xató de col·leccionable

0
936

Dilluns al migdia es va presentar a Sitges la 22a edició de la Ruta del Xató, que aplega sota un mateix paraigua les associacions gastronòmiques de la vegueria interessades a promocionar la salsa típica del Penedès. La Ruta està activa al llarg de tots els mesos de fred, que és la temporada en què hi ha un element bàsics per confeccionar el plat, en sigui quina sigui la varietat: l’escarola. La primera de les xatonades serà precisament aquest diumenge a Vilanova, i la seguiran la del Vendrell (3 de febrer), Vilafranca (17 de febrer), Sitges (setmana del 28 de febrer al 6 de març) i Calafell (17 de març).

Per ajudar a donar sentit d’unió a la ruta gastronòmica per les tres comarques del Penedès històric, enguany la Ruta ha creat una col·lecció de cromos, amb àlbum inclòs, que es lliuraran a la clientela dels restaurants on es demani xató. Als cromos hi haurà la imatge exterior de tots els restaurants, també les diferents receptes de la salsa, experiències turístiques de la zona, etc. I alguns dels sobres de cromos porten premi.

Els restaurants que hi participen, a banda de la placa exterior, també disposaran d’uns plafons explicatius.

Durant l’acte d’obertura de la Ruta va ser nomenat com a Ambaixador de la Ruta del Xató 2018/19 el president de la DO Penedès, Josep M. Albet, en reconeixements als vins Penedès que sempre han acompanyat el xató durant les xatonades. Albet va dir que, al seu parer, “el xató marida més bé amb el vi negre que amb el blanc”, per bé que es poden servir tots dos.

El diputat provincial de Turisme, Miquel Sàmper, va dir que “hem d’unir la bellesa del nostre territori amb la de la nostra gastronomia”, tal com fa la Ruta. L’alcalde amfitrió de l’acte, el sitgetà Miquel Forns, va afirmar que el xató “és un producte genuí, propi, molt singular, que ens fa pràcticament únics.

FER UN COMENTARI