Una sentència tomba el mur de Rocamar

0
249
Els veïns de l'Entitat Urbanística Rocamar ja van denunciar l'inici de les obres l'any 2020. Foto: Fem Poble - En Comú Podem

El jutjat del Contenciós Administratiu de Barcelona ha declarat il·legal l’aixecament del mur de la riera de Rocamar i demana la seva demolició. Es tracta, concretament, dels treballs de construcció d’un mur -relacionat amb el Projecte de l’Autòdrom- i contra la suposada inundabilitat de la riera de Ribes al seu pas per aquesta urbanització. Ara, la sentència ha resolt que s’ha d’anul·lar “l’acord de la junta de govern local de Sant Pere de Ribes de mesures correctores d’inundabilitat a la unitat de Rocamar” perquè la construcció d’aquest mur no es va contemplar, apunten, en en el pla urbanístic general de Ribes.

La decisió, però, no és ferma i ara l’Ajuntament té quinze dies per recòrrer aquesta sentència. L’Ajuntament ha al·legat des de l’inici dels treballs que es tracta d’una mesura de “protecció vers el risc d’inundació” i justifica que “els interessos ambientals urbanístics es troben garantits”.

Els veïns de Rocamar ho celebren

L’Entitat Urbanística Rocamar ja va denunciar l’inici de les obres l’any 2020. En aquell moment, els veïns van alertar que els treballs s’havien iniciat malgrat que el projecte es trobava pendent de resolució judicial i asseguren que van posar en coneixement a l’Ajuntament de les conseqüències legals i mediambientals de realitzar aquesta obra: “El projecte és absolutament desmesurat i innecessari, ja que abans no s’han dut a terme actuacions més simples i de menor cost econòmic i ambiental, com ara la neteja de la llera de la riera”. Una demanda que els veïns reclamaven des de fa més de 15 anys.

A més, els veïns van assegurar que l’obra era “il·legal” perquè no es va portar a concurs públic i perquè quan es van iniciar els treballs el setembre del 2020 “no hi havia constància que s’haguès fet prèviament cap estudi mediambiental ni tampoc que disposesin del permís d’obra”.

Fem Poble qualifica la situació de “surrealista”

Des de Fem Poble – En Comú Podem a Sant Pere de Ribes lamenten que s’hagi arribat a un escenari com aquest. Tot i que es mostren prudents i a l’espera del que decideixin finalment els tribunals, la formació ha dit en comunicat que “l’enderroc del mur ens portaria cap a una situació surrealista que comportaria un descrèdit terrible per part de la ciutaania i d’un malbaratament de fons públics”. Fem Poble recorda que en aquest mur s’han destinat prop de 560.000 euros quan es tractava d’una obra que “no necessitava cap mena d’urgència per a executar-la”.

Finalment, el partit ribetà considera “inexplicable” que el consistori hagi de destinar recursos públics en defensar-se, “a causa de la incapacitat del seu govern d’arribar a acords amb les associacions veïnals. Per tot plegat, demanen a l’Ajuntament que faci esforços per construir una via de diàleg amb els veïns de Rocamar i “acordar i prendre decisions en elements que són d’importància per a tota la ciutadania”.

FER UN COMENTARI