1. A dos dies del concurs, el 2016 ja es pot qualificar
com a una temporada de somni. S’han fet onze castells de deu, 84 de gamma extra, més castells de nou que mai i també nombroses estrenes de primer nivell. I queden dos mesos per rematar-ho

Quan han transcorregut tres quartes parts de la temporada castellera 2016 i resta, per tant, el tram que sol ser més interessant, enguany es pot dir que s’està vivint una temporada castellera 10. Deu no només per la quantitat de castells de deu que s’estant bastint, que és excepcional, sinó també per l’altíssim nivell que estan mostrant la majoria de colles, sobretot les de primera i segona divisió. Els castells grossos ja no es reserven pel final, sinó que arriben més d’hora.

2. Onze castells de deu bastits

A manca del concurs (Tarragona), Santa Úrsula (Valls), Sant Narcís (Girona), Tots Sants (Vilafranca) i Diada dels Minyons (Terrassa), enguany s’han aixecat ja onze castells de deu, rècord absolut, superant els deu de tota la temporada passada.

Els Castellers de Vilafranca sols en porten cinc. Tantes diades com han portat a plaça el 3 de 10 l’han descarregat (Vilanova, l’Arboç, Sant Fèlix i Tarragona), més el seu primer 4 de 10 carregat per Sant Fèlix. La Vella de Valls suma quatre aletes de deu, entre elles les dels dos primers 3 de 10 que descarrega i també seu primer 4 de 10 carregat. I els Minyons de Terrassa tenen un 3 de 10 carregat i un de descarregat.

El castell de deu, però, és tan sols la punta de l’iceberg d’un any en què els afeccionats castellers han d’estar fruint d’allò més. El gran al·licient de les colles capdavanteres és la pugna que mantenen verds i rosats, amb castells amb agulla (el 3 i el 4 de 9, respectivament), amb folre i manilles (torre i pilar), el 5 de 9, els dos primers 3 de 8 aixecat per sota dels verds, que són la segona colla que l’assoleix, i el 4 de 9 sense folre dels vallencs.

3. Castells de gamma extra a dojo

Per darrere, uns Minyons que també tenen en el seu haver el 5 de 9 i la torre de 9; la Joves de Valls, que va carregar el 4 de 9 i ha completat els 5 de 9 i torre de 9. I la Jove de Tarragona, que per Santa Tecla va carregar per primer cop el 3 de 9 amb agulla (és la tercera colla que el fa), segueix dominant el 5 de 9 i el 9 de 8 i ha plantat també el pilar de 8. I encara dins el concepte gamma extra cal citar la torre de 9 dels Castellers de Sants. A aquestes alçades de temporada, entre les sis colles esmentades han assolit 84 castells de gamma extra.

4. Catorze colles de nou

A banda de les sis colles que han anat més enllà del 3 de 9, n’hi ha set més que han fet construccions de nou. Xiquets de Tarragona, Castellers de Barcelona, Capgrossos de Mataró i Castellers de la Vila de Gràcia han descarregat els dos castells bàsics de nou, mentre que Nens del Vendrell, Xicots de Vilafranca, Xiquets de Reus i Castellers de Sabadell han fet el 3 de 9. En el cas dels Xicots, el primer que descarrega la colla; en el cas dels sabadellencs, només carregat.

I per sota hi ha una cada cop més abundant classe mitjana que planta castells de vuit, en alguns casos amb aspiracions de fer el salt; en altres, d’ampliar gamma; i en altres, de consolidar-s’hi. Fins a quinze colles més han bastit castells de vuit enguany. Destaquen els Marrecs de Salt i els Castellers de Sant Cugat, que han aixecat el 5 de 8; els gironins, a més, han carregat el seu primer 7 de 8. I s’han folrat amb la torre de 8 els Moixiganguers d’Igualada i els Xics de Granollers. El 3 de 8 és a l’abast dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau, els Sagals d’Osona, els Castellers de Terrassa, els xinesos Xiquets de Hanghzou (que l’han fet per primer cop) i els Castellers de Lleida (en aquest cas, carregat), i s’han fet amb el 4 de 8 els Bordegassos de Vilanova, els Castellers de la Sagrada Família, els Castellers d’Esplugues, la Jove de Sitges, diumenge el van estrenar els Castellers de Badalona i també l’han carregat els Tirallongues de Manresa.

 

FER UN COMENTARI