Unió de Pagesos assegura el relleu generacional amb la nova comissió permanent de l’Alt Penedès

0
1018
Els membres de la nova comissió comarcal. // UP

Aquest dimecres el sindicat Unió de Pagesos ha presentat la nova comissió permanent del col·lectiu a la comarca de l’Alt Penedès. La permanent, que va ser escollida el passat mes d’octubre, compta amb un relleu generacional jove i amb membres experimentats que porten anys involucrats en la pagesia i l’agricultura, així com en la seva implicació en el sindicat.

Rafel Ramon, viticultor del Pla i delegat al consell nacional i a l’executiu territorial de la Vinya i el Vi del sindicat, que també és el coordinador de la permanent, ha apuntat que és “molt important que els joves ocupin espais de participació a un sindicat com Unió de Pagesos per lluitar per la pagesia del present però també per la del futur”.

Els membres de la permanent comarcal són Francesc Perea, viticultor de Subirats, responsable d’acció sindical i implicat en l’executiu territorial de la Vinya i el Vi d’Unió de Pagesos; el viticultor de Piera Eudald Planella, també implicat en acció sindical i en la sectorial nacional de l’oli; Francesc Vilaseca, pagès que treballa amb vinyes, oliveres i ametllers i que s’implica en finances comarcals l l’executiva nacional de l’oli; el pagès de la Granada Josep Marrugat, encarat a política territorial i també a l’executiva de la Vinya i el Vi; Nil Font, de Torrelavit, que treballarà a la comissió jove i també està a l’executiva del sindicat de la Vinya i el Vi; Ferran Mulet, que gestiona una finca entre Vilafranca i les Cabanyes i que a banda de l’executiva territorial d’Agricultura i Ramaderia Ecològiques en Vinya i Vi també s’implica en política territorial; Josep-Joan Saumell, membre de l’executiva territorial de l’oli; Maria Rovira, que forma part de la comissió delegada d’urbanisme a la permanent nacional i Pla territorial del Penedès, i la membre de la comissió delegada d’aviram Maria Grau, que a banda de gall del Penedès també treballa oliveres i fruita i verdura ecològica.

Dignificar la pagesia i protegir el territori

La finalitat d’aquesta comissió és donar a conèixer Unió de Pagesos a la comarca i “lluitar pel interessos de la pagesia al territori i aconseguir que pagesos i pageses se sentin defensats pel sindicat”, explicava Ramon. El coordinador de la permanent ha explicat que des de la comarca el sindicat s’ha implicat en diverses mobilitzacions per reclamar un preu just del raïm i la dignitat de la pagesia,així com en la defensa de la democràcia i la preservació del paisatge i l’entorn: “ens oposem al Quart Cinturó perquè creiem que el que fa falta és ampliar les vies ja existents en comptes de fer-ne de noves que malmetin el paisatge; i també hem treballat perquè es desestimin els parcs ecòlics de Pontons, cosa que de moment s’ha aconseguit amb el parc eòlic 1”.

Rafel Ramon afegia que Unió de Pagesos organitza jornades formatives i de debat al voltant dels reptes de la pagesia, com es fa anualment a la Fira del Gall de Vilafranca, i que entre altres reivindicacions reclamen que el míldiu entri a formar part de les assegurances com és el cas d’altres regions de l’estat, que els vehicles agraris es puguin desplaçar per la C-15 en període de sega i verema i pels vials de les carreteres. A més, s’impliquen en el seguiment de projectes que poden tenir afectacions en l’entorn o en el canvi climàtic, com l’agroparc de Casa Ametller o altres iniciatives que busquin impulsar construccions industrials en sòl no urbanitzable.

Per la seva banda, el coordinador territorial de l’Àrea Metropolitana d’Unió de Pagesos, Josep Esteve, recordava que des del sindicat se seguiran reivindicant preus justos del raïm i exigint la revisió de projectes d’energies renovables que no tinguin en compte la pagesia, l’aplicació de l’ajut per la verema en verd i la seva participació en els plans estratègics per al futur de la viticultura i al pagesia. Esteve ha insistit en la necessitat de controlar les plagues “de senglars, conills, estornells i cabirols que ens malmeten les collites”.

FER UN COMENTARI