La Unió de Pagesos ha convocat tractorades arreu de Catalunya pel proper dilluns 21 de desembre al matí. Aquesta vegada, el sindicat sortirà als carrers i carreteres per reclamar que les institucions posin en valor la pagesia i aprovin mesures que ajudi el sector a pal·liar els efectes de la pandèmia per coronavirus, entre altres.
Josep Esteve, coordinador territorial de l’Àrea Metropolitana d’Unió de Pagesos, explicava que la situació, ja greu, de la pagesia i el sector vitivinícola ha empitjorat molt aquest últim any: “a banda dels problemes estructurals del camp català, aquest 2020 ens ha afectat la pandèmia per la gran davallada de preus, sobretot als sectors agrícoles del raïm, oli o l’ametlla i als de l’oví, el cabrum i la llet en l’àmbit ramader. Per això reclamem que es tingui en compte a l’hora de la declaració de la renda, que es reguli la cadena alimentària impedint que es pugui vendre per sota del preu de cost i que l’IVA de materials com els filferros o pals que utilitzem a la vinya sigui del 10% i no del 21% com actualment”.
Per Esteve, el fet que no s’eviti que algunes empreses venguin per sota del preu de cost suposa un perjudici a la pagesia: “aquesta situació provoca que algunes empreses acumulin més del 8% de la quota de mercat i propicien el seu domini en la competència”.
Esteve explicava que les mobilitzacions de la setmana vinent van enfocades al Ministeri d’Agricultura i a la Generalitat de Catalunya, ja que les reclamacions que recolzen afecten les dues institucions: “ja fa temps que demanem a la Generalitat que reguli la fauna salvatge, i ara ens trobem que la proliferació dels senglars provoca perills a les collites i carreteres i podria propiciar l’expansió de malalties als nostres ramats, com passa a Alemanya. A més, tothom s’omple la boca parlant del territori però cada vegada hi ha menys pagesos i som més grans”.
En aquesta línia, el coordinador afegia que tot i que des del sector recolzen les energies renovables, troben que la manera en què s’estan aplicant no és la més adequada i no té en compte el territori: “no volem parcs fotovoltaics al territori que afavoreixin les empreses que controlen el mercat energètic i que contribueixin a despoblar el territori”. Esteve també ha demanat més flexibilitat per la ITV dels tractors, ja que considera que no s’haurien de veure obligats a passar-la: “en altres països de la Unió Europea, com França, només passen la ITV quan han de vendre el tractor, però no mentre es treballen les explotacions. Aquí ens trobem amb el problema que alguns tractors fabricats abans del 2017 que estan a la venda no compleixen les condicions que exigeix la ITV actual, i hem de tenir en compte que una renovació de la maquinària envellida no és possible perquè les condicions econòmiques ens ho impedeixen”.
Controlar la crisi al sector vitivinícola
Per la seva banda, el coordinador del sindicat a l’Alt Penedès, Rafel Ramon, apuntava que les mobilitzacions de dilluns han de servir per reclamar mesures urgents pel sector vitivinícola en clau de futur al territori, “tant pels pagesos que treballem la vinya cada dia com per la ciutadania i les empreses que se’n beneficien de manera indirecta”. Ramon demanava que els productors puguin accedir als ajuts de la verema en verd sempre que calgui i que s’inclogui una assegurança per afectacions pel míldiu a l’assegurança global: “a Catalunya fa anys que demanem aquesta assegurança, que ja s’aplica a més de la meitat d’Espanya, i aquest 2020 ens ha donat la raó perquè hem perdut molta collita”.
El coordinador comarcal també valorava la inclusió del most concentrat en l’elaboració del cava per substituir els sucres i reduir el volum de raïm de la zona: “contràriament al que demanàvem, el Ministeri d’Agricultura ha aprovat l’expansió de les hectàrees de vinya i hi ha una oferta de raïm molt elevada. Volem que es tanqui el registre vitícola del cava i que puguem utilitzar el most concentrat per equilibrar l’oferta i la demanda”.
Ara més pagesia
La manifestació, que abanderarà el lema Ara més necessaris, ara més pagesia, s’iniciarà a les 10.30h a la plaça de l’Àgora de Vilafranca. Els tractors recorreran la vila fins arribar a la rotonda de la Feca, des d’on tornaran a l’Àgora. Un cop allà, duran a terme una roda de premsa i entregaran un manifest al dirigent de l’INCAVI.
A més, aquest dissabte i en el marc de la Fira del Gall el sindicat organizta una jornada tècnica amb personalitats del sector vitivinícola com Xavier Pagés, president de la DO Cava, Damià Deàs, president de l’AECava, Miquel Torres, president del grup UVIPE, Josep Huguet, president de la DO Penedès i Xavier Pié, president de la DO Catalunya, per debatre com valorar la pagesia i encarar el futur.