Unió de Pagesos i JARC traslladen al Parlament la crisi del preu del raïm

0
842

La cap de la sectorial de la vinya i el vi dels Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Isabel Vidal, i el coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, van comparèixer dimarts a la Comissió d’Agricultura del Parlament per informar sobre la situació dels pagesos productors de raïm i de vi base per a la DO Cava, en l’any que s’ha produït una de les crisis més grans del sector arran de la gran rebaixa de preus pagats per part de les caves més grans.

A causa del “monopoli” de la demanda

Unió de Pagesos considera que la crisi del cava d’aquesta campanya no ha estat causada per un desajust entre l’oferta i la demanda, tenint en compte que les grans empreses compradores van oferir un preu per al raïm un 28% inferior al de l’any passat, amb preus de fa vint anys, de fins a 0,30 euros el quilo. Joan Caball va recordar que els grans elaboradors tenen el “monopoli” de la demanda i que, d’altra banda, el cost de producció d’un quilo de raïm base per a cava, que se situa al voltant de 0,40 euros, es pot incrementar un 25% o un 30%.

El sindicat va demanar a les institucions públiques que vetllin perquè les empreses amb més poder siguin respectuoses amb el territori i amb el teixit social, i que en facin un ús ètic i sostenible. Joan Caball també es va referir a les cooperatives com a eines d’integració vertical del procés productiu, que fan que el viticultor sigui un agent decisori en tota la cadena. En el cas del sector vitivinícola, tenen un paper rellevant a curt termini per esdevenir una peça clau en les decisions de futur del territori.

Unió de Pagesos planteja que una de les millors estratègies per al sector és el suport a les empreses amb afany de cobrir quotes de mercat més grans amb els seus embotellats i deixar de ser dependents d’una estructura de monopoli. També va proposar el foment a la producció ecològica, el suport al teixit tècnic de les Agrupacions de Defensa Vegetal, més protagonisme de l’Incavi en situacions de crisi del sector, un nou impuls a l’Observatori de la vinya, el vi el cava perquè elabori i analitzi les dades del sector i un millor aprofitament de les mesures del Pla de Suport de l’Estat.

Per la seva part, Isabel Vidal (JARC) va instar la Comissió a treballar conjuntament per buscar solucions per al sector, començant per debatre sobre el règim de plantacions de vinya, la llei de la competència, la llei de morositat i normatives europees i estatals susceptibles de ser canviades si no compleixen la seva funció. La cap sectorial de la vinya de JARC va anunciar que “exigirem als elaboradors saber quina és la seva estratègia i si aquesta és sostenible i compatible amb el sector”. També va instar a implementar el pla estratègic de la DO Cava o altres alternatives, com fer ecològica la viticultura d’una DO sencera, o la inscripció única de les parcel·les de vinya dins d’una DO.

6.000 hectàrees més de vinya

Quant a la crisi d’aquest 2019, que va acabar amb una insòlita vaga de pagesos en plena verema, Vidal va denunciar que el Ministeri d’Agricultura va denegar la petició de JARC i del Consell del Cava, i va permetre una ampliació de 6.000 hectàrees de superfície plantada vinya. Pel que fa al preu, l’agrupació empresarial proposa que els observatoris de preus de cada sector agrari funcionin com a taules sectorials “on es pugui debatre i proposar un preu mínim de referència per garantir la rendibilitat i el futur”.

Durant la seva intervenció, Vidal va recordar que els grans elaboradors (Codorniu, Freixenet i Jaume Serra) van ignorar la recomanació del Ple de la DO d’apujar el preu del raïm en totes les varietats i qualitats per la campanya d’enguany, i van provocar “una situació dramàtica pels viticultors pocs dies abans de començar la verema”. El motiu del drama, segons la representant de JARC, és que “s’ha volgut conquerir els mercats a base de volum i preu i això no és compatible ni amb l’esperit ni les normes d’una denominació d’origen”.

FER UN COMENTARI