Unió de Pagesos, JARC i l’Associació de Viticultors demanen no vendre raïm al preu “abusiu” que ofereixen els cellers

0
282

Els sindicats Unió de Pagesos i JARC i l’Associació de Viticultors del Penedès aconsellen els viticultors que no signin els contractes de compravenda de raïm amb les empreses vitivinícoles pel preu abusiu que ofereixen els cellers, ja que d’acceptant-ho posarien en risc la viabilitat de la pagesia del sector i el relleu generacional a la vinya.

Les tres entitats coincideixen que el preu proposat pels grans cellers que compren raïm no respon a les dinàmiques de mercat en la relació oferta-demanda i no és un reflex de la realitat del sector, ja que aquesta campanya es preveu una collita d’entre un 70 i un 80% inferior respecte a una verema normal a causa de la sequera, que s’ha anat agreujant des del 2021. A això, a més, cal sumar-hi un augment important dels costos de producció afavorit per un IPC elevat. 

Unió de Pagesos, JARC i l’Associació Viticultors no només rebutgen els preus dels contractes d’enguany sinó que demanen un augment de preu del raïm com a mínim del 50% en relació a la verema passada. En aquest sentit, argumenten que cap viticultor hauria d’acceptar uns rendiments econòmics entre 1.000 i 1.500 euros bruts/hectàrea, ja que està calculat que perquè un viticultor tingui un negoci viable li calen uns rendiments mínims al voltant dels 5.000 euros/ha.

Els tres representants dels viticultors sostenen que cal conscienciar el conjunt del sector que les pèrdues econòmiques que enguany patiran els viticultors s’han de repartir entre tots els agents que intervenen en la cadena de valor del vi i el cava, i recorden, com a dada significativa, que el valor del raïm en una ampolla de cava només representa un 10% del valor total de venda de l’ampolla al consumidor.

Per acabar, Unió de Pagesos, JARC i l’Associació Viticultors del Penedès apunten que les empreses que compren raïm haurien de prendre de referència l’estudi periòdic dels costos de producció del raïm i del vi base cava, encarregat pel Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat, per conèixer els costos de producció que té un viticultor a l’hora de produir raïm i, que mai, segons estableix la Llei estatal de la cadena alimentària, haurien de pagar al productor per sota del preu de cost de producció.

FER UN COMENTARI