Unió de Pagesos reclama unes espais agraris protegits i uns costos assumibles

0
431

Amb el lema “Amb Unió hi guanyes tu”, el sindicat Unió de Pagesos es presenta a les setenes eleccions agràries, que tindran lloc els dies 25 i el 26 de març, amb l’objectiu d’obtenir la màxima representativitat per continuar essent present a tots els àmbits on es dona veu a la pagesia. El sindicat és el que té més implantació territorial i més incidència social i política, en obtenir fa cinc anys el 56,78% dels vots i la 67,37% de la representativitat. Enguany, per primer cop els comicis es faran mitjançant vot electrònic: el dia 25 podran votar persones físiques i jurídiques des de casa i als punts de vot telemàtic habilitats pel Departament d’Agricultura, i el dia 26 només les persones físiques, presencialment, als punts de vot telemàtic.

IVA reduït, l’electricitat i el gasoil professional

Entre les seves reivindicacions hi ha que el pla sectorial agrari de Catalunya defineixi el sòl amb un alt valor agrari per evitar l’especulació, i que la planificació es faci amb criteris de menor consum del sòl. El sindicat també reclama un IVA reduït per a tots els béns i serveis per a la producció, tarifes elèctriques específiques per al regadiu, gasoil professional i l’exclusió dels vehicles amb finalitats agràries de les inspeccions periòdiques de la ITV.

Pel que fa al sector de la vinya, Unió de Pagesos exigeix que la Unió Europea destini un pressupost extraordinari per la crisi del sector i que l’Estat aporti fons cada any per a mesures com la verema en verd, que el sindicat ja va aconseguir l’any anterior per primera vegada, i perquè l’assegurança incorpori l’afectació per míldiu.

Altres propostes d’Unió de Pagesos són ajuts per als joves pagesos per tal que puguin obrir el seu propi celler, com a via per “vertebrar el territori i assegurar un relleu generacional”, ha dit Josep Esteve, coordinador de l’Àrea Metropolitana del sindicat. Maria Rovira, responsable territorial del sindicat, ha dit que Unió de Pagesos “impugnarem els projectes de parcs eòlics i fotovoltaics” que siguin “especulatius”; la seva aposta per les energies renovables passa per “aprofitar teulades i no malbaratar espai agrari que sigui productiu”. Una altra reclamació és equiparar les pensions de pagesos jubilats amb les d’altres sectors.

El problema de la fauna

Finalment, UP exigeix que es faci un control més efectiu de la fauna salvatge, que segons Josep Esteve “és un problema, i cada vegada serà més greu, si no s’hi posa remei”. Més enllà de posar al dia la Llei de Caça, que ve de 1970 i està “obsoleta”, Esteve diu que ja n’hi ha prou d’introduir espècies protegides que causen dany a la pagesia i, en tot cas, que l’administració els ho compensi. Del porc senglar, a banda de les “destrosses” que causa, també alerta que “si els que tenen porcs agafen la pesta porcina, serà fatal”. I dels cabirols i els estornells n’ha dit que “destrossen els quatre fruiters que tenim, les cireres, les olives” i que “s’ha de regular”.

FER UN COMENTARI