Dilluns va tenir lloc l’Audiència Pública per presentar a la ciutadania la proposta de pressupost pel 2017 que l’equip de govern vilafranquí preveu portar a aprovació en el ple de dimarts. Es tracta, tal com va explicar el regidor d’Hisenda Aureli Ruiz, d’un pressupost continuista amb unes prioritats molt definides: l’acció social per fer front a les greus problemàtiques que ha generat la crisi econòmica i la promoció econòmica per impulsar l’activitat de la vila. En total, el pressupost ascendeix a 50,6 milions d’euros, un 5% superior al del 2016 gràcies a les subvencions procedents d’administracions superiors i que permetran tirar endavant noves inversions.

Continuar la urbanització de l’eix ferroviari és una de les principals prioritats. De fet, l’executiu local hi vol destinar més d’un milió d’euros l’any vinent. La partida contempla habilitar una zona d’aparcament darrere l’estació d’autobusos, que complementarà la que actualment ja s’està executant a darrere l’arxiu, i renovar el vial d’accés a Vilafranca per l’avinguda Vilanova, recuperant el traçat original en línia recta i evitant els retombs actuals. En cas que el pressupost ho permetés, no es descarta abordar també l’any vinent la urbanització de l’àmbit que afecta el carrer Papiol i l’avinguda Barcelona. El més probable però, va reconèixer Ruiz, és que aquesta fase s’hagi de deixar ja pel 2018.

La Casa de la Festa Major
La Casa de la Festa Major, que ha d’esdevenir un nou actiu per promocionar turísticament Vilafranca, és el segon projecte en importància del pressupost. S’hi preveu destinar 1,1 milions d’euros, 600.000 procedents d’una subvenció de la Diputació de Barcelona per a l’ampliació de l’espai i 500.000 euros de fons propis per a la seva museografia. Segons Ruiz el projecte es licitarà en breu i es preveu que estigui del tot enllestit entre finals del 2017 i principis del 2018.

Mercat de la Pelegrina i antic hospital
Impulsar el local de joves al Mercat de la Pelegrina (800.000 euros) i la primera fase de rehabilitació de l’antic hospital (més de 600.000 euros), que acollirà serveis municipals actualment emplaçats en immobles de lloguer, són altres de les inversions destacades. Ruiz ha destacat la importància d’aquests dos projectes. El primer perquè permetrà disposar d’un espai per a joves a la vila i el segon perquè suposarà un estalvi de 300.000 euros anuals en concepte de lloguers i subministres. També en termes d’estalvi energètic, l’Ajuntament té previst ampliar els equipaments públics que es beneficien de la caldera de biomassa que proporciona aigua calenta i escalfor a través de la crema de vergues. El centre Ricard Fortuny i el nou institut de Vilafranca podrien ser els primers.

Instal·lacions esportives
Ruiz també va anunciar que s’ha rebut una subvenció de la Diputació de Barcelona per ampliar les instal·lacions esportives cobertes. Tot i que no s’ha definit cap projecte, a l’espera de consultar les necessitats de les entitats esportives de la vila, s’està parlant de fer un annex al pavelló de la Gamba i adequar les pistes exteriors. Com ja ha estat habitual en els darrers exercicis, una altra partida significativa del pressupost és la destinada al manteniment de la via pública (asfaltat de carrera, millora de voreres, reposició d’arbrat i de mobiliari públic), que per aquest 2017 comptarà amb una dotació de 600.000 euros.

FER UN COMENTARI