Aquesta setmana els Cellers Torres han presentat i celebrat la primera verema de moneu al Penedès. Es tracta d’una varietat ancestral que s’ha pogut recuperar després d’anys treballant-hi i que està plantada a la finca del Castell de la Bleda, al terme municipal dels Monjos.

30 anys recuperant varietats
“El dia d’avui marca un abans i un després en la nostra viticultura”, va explicar Miquel Torres, director general del celler. I és que la tasca de recuperar varietats ancestrals va començar-la ja el seu pare fa més de trenta anys quan es va proposar recuperar varietats de raïm ancestrals que es creien extingides a causa dels estralls que havia causat la fil·loxera a finals del segle XIX. Va començar per posar anuncis a la premsa local i comarcal demanant als pagesos si tenien constància d’algun cep vell que no sabien identificar. La primera varietat que van localitzar i que, després de deu anys de feina, van poder reproduir va ser la garró (al Garraf), als anys 90.

Ara com ara, el projecte de recuperació de varietats ancestrals, que compta també amb el suport de l’INCAVI, es troba en plena efervescència, amb 50 varietats descobertes de les quals 6 tenen, segons expliquen, un gran interès enològic (garró, querol, moneu, gonfaus, forcada i pirene).

Una joia enològica
La moneu és la joia de la corona. Es va localitzar l’any 1998 prop de Querol, al límit de la DO Penedès, i després d’anys treballant-hi es va plantar a la zona de Costers de Segre i a la finca del Castell de la Bleda. Segons Mireia Torres, directora d’Innovació i Coneixement dels Cellers Torres, “és una varietat que resisteix molt bé la calor i la sequera, i les proves i microvinificacions que hem fet fins ara donen com a resultat vins amb una intensa aroma de fruita fresca i perfumada”.
Per la seva banda, Miquel Torres va voler destacar la importància que té la recuperació de varietats ancestrals per afrontar un futur marcat pel canvi climàtic: “la moneu és una joia enològicament parlant i estem convençuts que pot aportar valor al Penedès, no només perquè és un raïm autòcton que permetrà fer vins realment únics, sinó també perquè és molt resistent a la sequera i a les altes temperatures”.

Està previst que la verema de la varietat moneu plantada a la finca del Castell de la Bleda es faci a finals de setembre.

Meritxell Serret, consellera d’Agricultura de la Generalitat, va posar de relleu la constància i la rigorositat que Torres ha tingut durant tots aquests anys en la seva tasca de recuperar varietats. “Un fet –va explicar– que no té res de melancòlic, sinó que és una manera d’encarar el futur”.

FER UN COMENTARI