VeC demana apujar l’IBI dels habitatges més grans de Vilafranca

0
581

Vilafranca en Comú (VeC) va presentar a finals de juliol a l’Ajuntament tres tipus de propostes per a les Ordenances Fiscals de 2020, que afavoririen l’equitat social, el reciclatge de brossa i la igualtat de gènere. Els comuns asseguren que no suposarien una major imposició, sinó una redistribució dels ingressos municipals.

Una primera proposta seria incrementar un 10% l’IBI de les llars més grans, amb un valor cadastral superior als 300.000 euros, amb la idea “d’ajudar a pagar els que tenen menys”, ha dit el regidor Ramon Arnabat. També planteja eliminar o deixar en el mínim la llicència d’obres menors per tal que la ciutadania faci reformes a casa i revitalitzi l’economia; una tarifació social de tots els serveis públics, començant per l’escola de música i seguint pel Complex Aquàtic i els espectacles a Cal Bolet i l’Auditori; establir una part variable de la taxa de la brossa (en funció dels metres quadrats de cada casa, del nombre d’habitants…); i bonificar l’impost de vehicles híbrids (fins ara només hi ha descomptes pels elèctrics, que estan menys a l’abast de la mà de la població). Així mateix, VeC proposa fer un estudi de tot el personal de l’Ajuntament, desagregant totes les dades per sexe, per analitzar si hi ha bretxa de gènere, conèixer-ne l’origen i corregir-la si n’hi ha, amb l’objectiu que la perspectiva de gènere arribi a tots els programes del Consistori.

Arnabat explica que “sempre fem al·legacions i el govern ens diu que cal fer les propostes abans de l’estiu per valorar-ho”, per això enguany s’han avançat a fer-les. De moment, no han rebut resposta.

FER UN COMENTARI