VeC denuncia la deixadesa de l’equip de govern respecte les dues biblioteques

0
815
Ramon Arnabat (VeC) i Bernadette Hortal, de la biblioteca. // LA FURA

El grup municipal Vilafranca en Comú ha exposat aquesta tarda en roda de premsa el seu rebuig a la gestió de l’equip de govern sociovergent en relació a la Biblioteca Torras i Bages i el projecte de la nova biblioteca municipal, encara pendent de realització.

“La biblioteca no és un magatzem de llibres, sinó que ha de ser un punt de trobada, intercanvi i aprenentatge, de formació contínua, on es creï coneixement i es treballi en xarxa amb altres col·lectius, biblioteques i administracions” afirmava Bernadette Hortal, treballadora de la Biblioteca Torras i Bages. “La nova biblioteca hauria de tenir sales d’estudi, una cafeteria i espais polivalents per fomentar la convivència i la cocreació, perquè a l’actual biblioteca sempre ens falta espai i quan hem de fer alguna activitat cal que tanquem una sala”.

Ramon Arnabat, regidor de VeC, afegia que l’equip de govern vilafranquí “té una idea de biblioteca segons el que eren al segle XIX, però no ha de ser un simple magatzem d’exposició de llibres. A més, el mapa de lectura pública de Catalunya determina que Vilafranca necessita una nova biblioteca i per tant el projecte rebria ajuts; però sempre estem a la cua en totes les estadístiques: a Vilafranca es dediquen 5,5 euros per habitant en el servei de biblioteca, mentre que en ajuntaments similars hi destinen el doble; hi ha 0,33 ordinadors per habitant i a ajuntaments similars n’hi ha uns 0,5; i pel què fa a la inversió compartida amb la Diputació de Barcelona l’Ajuntament aporta el 40% de l’import i la DiBa el 60%, quan a la majoria d’ajuntaments les xifres s’intercanvien”.

Per Arnabat la construcció d’una nova biblioteca no es pot substiuir amb una ampliació de l’actual, ja que l’ús de la Torras i Bages és molt elevat i el que faria falta és un nou edifici “que hauria de situar-se a la Girada, al Molí d’en Rovira o al Poble Nou: nosaltres creiem que l’adequat seria que anés a la llosa de la via, com ja vam proposar al 2016”. Arnabat recordava que el passat 2017 “VeC va aconseguir que la Generalitat aportés una subvenció de 2 milions d’euros per la nova biblioteca, però l’equip de govern no la va demanar en el seu moment i els pressupostos ja han canviat”.

El regidor afegia que “la deixadesa de l’equip de govern és tal que ni tan sols aprofiten les convocatòries d’ajuts per digitalitzar i catalogar material, renovar el mobiliari o impulsar seminaris” i assegura que aquesta situació els du a fer “un crit d’alerta davant l’abandonament dels projectes bibliotecaris”.

FER UN COMENTARI