Vot per a tothom

El grup municipal de Vilafranca en Comú ha presentat avui dues preocupacions que tractaran al proper ple. D’una banda, els comuns demanen que l’Ajuntament s’esforci a garantir el vot de les persones estrangeres a les municipals i, de l’altra, rebutja la gestió de l’equip del govern en relació a la reforma del carrer Comerç.

En referència a les properes eleccions, Guido Córdoba i Alexandra Fernández, com a representats del grup social de persones immigrades vilafranquines, han exposat que “tenen tot el dret a participar” a l’estar empadronats i viure a Vilafranca, però han reclamat que no reben cap informació de l’Ajuntament al respecte i que dins el col·lectiu hi ha molta confusió i incertesa.

Han fet una crida als estrangers explicant que poden tenir accés al vot amb el seu NIF i que poden inscriure’s al cens el proper mes de gener per tal de participar a les eleccions municipals, ja que el seu funcionament és diferent a les eleccions autonòmiques i europees.

Ramon Arnabat, portaveu i regidor del grup polític, ha afegit que “només algunes de les persones immigrades tenen dret a votar a les eleccions: les que provenen d’un país de la Unió Europea o d’un dels dotze països que tenen reciprocitat política amb Espanya”. Segons Arnabat, actualment hi ha unes 4.400 persones estrangeres majors de 18 anys a Vilafranca, i d’aquestes només pot votar una tercera part. Així, si tota aquesta població pogués votar implicaria un cens d’entre el 10 i el 14%; però no es disposa de la informació suficient que faciliti les inscripcions al cens i l’aclariment de la permissió de vot.

VeC presentarà una moció per tal que l’Ajuntament insti el govern de l’Estat espanyol perquè es permeti el vot a les diverses eleccions a la població estrangera resident a Espanya; i també proposa, a nivell local, que l’Ajuntament fomenti una campanya de difusió per tal que la població immigrada que de moment pot votar a les municipals vagi a inscriure’s al cens.

La proposta de VeC parteix d’una moció marc que ja s’ha presentat i aprovat en altres Ajuntaments de Catalunya, i és per això que els comuns confien que “tots els grups municipals hi donin suport”.

80.000 metres en 8 dies

Pel què fa al carrer Comerç, Arnabat s’ha mostrat sorprès davant la desinformació a què han estat sotmesos els propis regidors, ja que assegurava haver-se assabentat d’una enquesta de participació sobre les reformes del carrer “a través de la premsa local”.

Vilafranca en Comú remarcava que l’espai a reformar ocupa uns 80.000 metres quadrats, cosa que hauria d’implicar la ciutadania, però recriminen a l’equip de govern que hagi ignorat totes les seves propostes participatives. Penyafiel afegia que aquest funcionament “és una mostra sistemàtica de despropòsit per part de l’equip de govern” i que no entenen com es pot gestionar un projecte d’aquestes dimensions amb tan poc temps, ja que es presenta al ple d’aquest mes.

Aquesta setmana l’equip de govern presentarà el projecte definitiu als regidors, però només es disposa de vuit dies perquè els ciutadans participin a l’enquesta i es facin els canvis corresponents.

 

FER UN COMENTARI