VeC fa una esmena a la totalitat del projecte d’edificació del Molí d’en Rovira

0
1156
Montse Romagosa, Ton Salvadó, Ramon Arnabat i Toni Peñafiel.

Vilafranca en Comú (VeC) demanarà a l’Ajuntament la retirada del projecte de requalificació del Molí d’en Rovira per tal de convertir-lo en un barri residencial, amb més de 900 habitatges nous. Els comuns presentaran 16 al·legacions a la modificació puntual del pla general duta a terme per l’Ajuntament, i una dissetena que és aturar el projecte i obrir un debat ampli no només amb el veïnat del barri, sinó amb tot Vilafranca i amb tots els grups de l’oposició, atès que consideren que és un projecte que afectarà tota la vila.

 

Les seves al·legacions, que són una esmena a la totalitat, i que fins i tot qüestionen la legalitat del procés dut a terme pel govern del PDeCAT-PSC, declamen en primer lloc fer un veritable procés de participació, que vagi més enllà d’enviar una enquesta veïnal on es pregunti parcialment sobre zones verdes i equipaments.

 

Per a Montse Romagosa, es tracta d’una “intervenció estratègica de la vila, que afecta 90.000 m2 de superfície i que preveu la creació de 912 habitatges nous, la qual cosa pot fer doblar l’actual població del barri”. En aquesta línia, el regidor Toni Peñafiel, ha manifestat que “el projecte hauria de ser un pla integral del barri del Molí d’en Rovira”, ja que comporta la transformació d’un sector estratègic de la vila. I el també regidor Ramon Arnabat assegura que és un pla “que posa per davant els interessos particulars dels sis grans propietaris”, més que no pas l’interès públic. Per exemple, se’ls incrementa un 20% el límit de sostre edificable i, alhora, se’ls redueixen les càrregues que haurien d’assumir, amb la idea que les assumeixi l’Ajuntament, encara que no tenen prevista partida pressupostària el 2019.

 

Constatant la manca d’habitatge social de lloguer a Vilafranca, VeC requereix que tot el sostre de cessions d’aprofitament urbanístic destinat a habitatge protegit sigui per a habitatge públic de lloguer, i que per tant, l’Ajuntament no es pugui vendre aquest sostre. Així mateix, demana que els pisos protegits que restin de propietat privada siguin de lloguer. I que en cas de venda, l’Ajuntament es postuli amb el dret de tanteig i retracte, de manera que tingui la primera opció de compra.

 

Els comuns també consideren que transformar l’activitat industrial actual del barri cap a ús residencia i, en tot cas, canviant l’orientació empresarial cap a noves tecnologies i turisme, pot repercutir en l’ocupació laboral de molta gent, en el sentit de pèrdua de llocs de treball.

 

Finalment, desaproven que es tipifiqui el carrer del Comerç com a espai verd, quan és un vial (ni que hi plantin arbres), perquè comporta tenir menys espais verds dels legals en un barri on ja escassegen. Per a Ton Salvadó, tampoc és acceptable la creació d’un aparcament privat sota sota l’únic gran parc previst al barri, “per afavorir els interessos privats”, ja que en un barri amb tants edificis nous, els aparcaments es poden fer soterrats als blocs de pisos, “mai en un espai públic”.

FER UN COMENTARI