Imatge de l'alliberament del camp de concentració de Mauthausen.

El 27 de gener, cada any la UNESCO rendeix tribut a les víctimes de l’Holocaust, recordant el dia de l’alliberament del camp de concentració i extermini d’Auschwitz-Birkenau, l’any 1945. Vilafranca en Comú (VeC) se sumarà a aquesta commemoració promouen dues activitats per fomentar la memòria històrica. El mateix 27, tindrà lloc a la plaça de la Pau, un acte d’homenatge als vilafranquins que van ser víctimes dels camps nazis. Tot seguit, a 2/4 de 8 del vespre, el local de VeC acollirà la projecció del documental Eusebi Pérez Martín, un republicà vilafranquí a Mauthausen, amb fòrum a càrrec de Ramon Arnabat.

En el mateix marc, VeC presentarà en el ple de gener una moció per dedicar un reconeixement solemne als vuit vilafranquins que van ser deportats als camps de concentració nazis, sis dels quals no en van sortir mai més.

Per VeC aquesta commemoració no només ha de servir per recordar les atrocitats comeses pel règim nazi, sinó també per reflexionar sobre el present, sobre com s’afronta la crisi de valors d’Europa, la falta de valentia política per acollir refugiats que fugen de la guerra, el creixement de la ultradreta i la xenofòbia o les retallades de drets i llibertats.

FER UN COMENTARI