El grup municipal Vilafranca en Comú ha presentat les al·legacions a la proposta d’ordenances fiscals pel 2019 del govern municipal. Ramon Arnabat, regidor portaveu del partit, explicava que les al·legacions que presenten busquen assolir “una millor equitat social i contribuir a la cura del medi ambient”.

Així, els comuns troben que s’hauria de premiar el reciclatge per tal d’incentivar-lo a la Vila i contribuir, també, a una reducció de residus que fomentaria una baixada de la taxa del servei de recollida. Arnabat també exposava la ineficàcia del reciclatge al barri del Centre: “el sistema de recollida porta a porta funcionaria en recollida selectiva si tothom sabés quin dia ha de treure el vidre, el cartró i paper i altres, però de moment es recull tot alhora i no es facilita l’aprofitament de residus”.

Nous criteris pels ajuts

Pel què fa a l’Impost sobre Béns Immobles, els comuns proposen augmentar-lo un 10% al 10% d’immobles no residencials que tinguin un valor cadastral més alt (locals comercials, magatzems, solars, oci…). D’aquesta manera la recaptació de l’impost per part de l’Ajuntament pujaria als 300.000 euros, i els recursos que en derivessin es podrien destinar a ajuts per a famílies amb menys nivell adquisitiu. Arnabat assegurava que la pujada del 10% seria mínima: d’un 0,700% es passaria a un 0,800%.

A més, creuen que s’han de modificar les premisses dels ajuts: “fa 20 anys era vàlid ajudar a famílies nombroses o a persones a l’atur; però actualment hi ha persones a l’atur que tenen més ingressos que persones que treballen i famílies nombroses amb recursos. Per tant, caldria atorgar els ajuts basant-se en la renda familiar”.

Finalment, Montse Romagosa afegia que també demanen una tarifació social a l’Escola Municipal de Música per tal de garantir l’accés als equipaments municipals de totes les famílies de cara al curs vinent. Romagosa va incidir també en la importància del teixit associatiu vilafranquí: “actualment hi ha més de 400 entitats sense ànim de lucre i creiem que des de l’Ajuntament s’hauria de facilitar el seu recorregut. Per això, i com a primera mesura, proposem que aquestes entitats tinguin accés gratuït a tots els equipaments municipals (com el teatre o l’auditori) un cop l’any”.

FER UN COMENTARI