VeC tem la pèrdua de les façanes catalogades del Mercat de la Carn i de l’estació a Vilafranca

0
547
Ramon Arnabat i Montse Romagosa.

Vilafranca en Comú (VeC) està preocupada per l’escassa sensibilitat que assegura que la Regidoria d’Urbanisme, que encapçala Francisco Romero, té pel patrimoni arquitectònic de la vila. El regidor Ramon Arnabat cita dos casos que considera flagrants del seu poc interès per preservar i realçar edificis històrics de Vilafranca: el Mercat de la Carn i l’estació de trens.

L’edifici del Mercat de la Carn és obra de l’arquitecte local Adrià Casademont, és un edifici modernista “abans d’hora” i està declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Un dels seus grans valors és, segons Arnabat, que té dues façanes simètriques, i “si intervenim en una, malmetem la imatge de com estava concebut”. Doncs bé, VeC denuncia que el govern de JxV-PSC preveu una reforma de la plaça de l’Oli amb un únic vial de trànsit i terrasses arran de la façana del Mercat, que estarien vinculades a un bar que s’obriria dins l’edifici i que requeriria obrir la façana. Arnabat ho qualifica “d’atemptat patrimonial” i puntualitza que si bé la normativa permet intervenir en els edificis que són BCIL si és per raons “de vital importància”, entén que un bar i una terrassa de bar “no ho justifica”.

L’altre edifici és el de l’estació, que és de 1911, amb dues façanes (una de cara a la plaça i l’altra de cara a les vies) d’estètica racionalista. La reforma que proposa Renfe preveu “encapçular de vidre la façana interior”, deixant com a imatge per qui arribi a la vila en tren “com una gàbia de vidre”. I segons Arnabat, l’Ajuntament s’hi resigna, quan sí que té poder d’influència perquè és qui dona permisos. VeC exigeix, doncs, que l’Ajuntament ho negociï amb Renfe.

FER UN COMENTARI