Veïnat de Font-rubí denuncia el problema de l’espoli del llentiscle al bosc

0
1275

Un grup de veïns i veïnes de Font-rubí denuncia l’espoli del llentiscle als boscos del municipi. Com a mínim una dotzena d’homes arriben cada matí en tres o quatre furgonetes i arrenquen aquesta planta per fer-ne rams que posteriorment venen al Mercat de la Flor i Planta Ornamental de Catalunya, de Vilassar de Mar.

El problema no és nou. Fa dos anys el veïnat de Font-rubí ja va denunciar aquest saqueig, que ara es torna a donar. De fet, en diverses ocasions gent del poble ha interceptat al mig de boscos privats a treballadors i conductors que tallen llentiscle sense permís.

Rere aquest robatori de grans quantitats de mates hi ha el benefici empresarial que comporta i l’impacte ecològic que suposa, a més de la possible precarietat laboral de persones que fan la recol·lecció. Els dies 10 i 18 de març de 2021 veïns de Font-rubí van denunciar formalment als Mossos d’Esquadra el robatori del llentiscle dins una propietat privada i el dany al medi ambient.

El conflicte no és estrictament penedesenc, és global, i denuncien que no hi ha cap administració que aturi aquest saqueig. El grup denunciant entén que aquesta activitat hauria d’estar normativitzada, com ho estan la recol·lecció de molsa, de pinyes, de fusta o de bolets i es queixen del risc d’incendi o d’accidents de caça, de conflictes amb propietaris, de l’afectació de la biodiversitat i de la brutícia que els collidors deixen al bosc.

A Font-rubí alguns veïns han iniciat el procés perquè l’Ajuntament declari el llentiscle com a espècie d’especial interès patrimonial al municipi i que les recol·leccions industrials no permeses puguin ser sancionades. Les administracions els diuen que no tenen mecanismes si no existeix una eina de protecció. Al 2011, el Parlament de Catalunya va instar el Govern a accelerar el tràmit de la regulació ja iniciada de la recol·lecció del llentiscle que es troba als espais protegits. A finals de 2019 Depana va alertar el Departament d’Agricultura de la Generalitat de la seva obligació de sancionar la recollida descontrolada de l’arbust, tal com preveu la Llei estatal 43/2003 de Forests. El cos d’Agents Rurals assegura que no té prou estructura ni eines per combatre la tala del llentiscle. Hi ha ajuntaments, com el d’Argençola, que ja han demanat a la Generalitat regular la recol·lecció de llentiscle.

FER UN COMENTARI