Veïnat de la Girada de Vilafranca diu prou a l’elevat soroll i a l’incivisme nocturn al barri

0
2054

Curses de cotxes; motos amb gas a fons; música ben alta amb les finestres obertes dels vehicles, a les tantes; botzinades; càntics nocturns i crits fins i tot quan els bars ja estan tancats; cadires i taules que s’arrosseguen per la vorera; abocament de vidres als contenidors a altes hores de la nit, un cop tancats els bars; baralles, insults… Aquest és el dia a dia dels vespres/nits al barri de la Girada, amb dos focus concrets i que tenen una cosa en comú: l’alta concentració de terrasses de bar. Es tracta de la rambla de la Girada (principalment en el seu tram alt, però no només) i també a la ronda de Mar. També a l’avinguda Europa. I el veïnat, fart de suportar molèsties dia sí, dia també, ha dit prou.

Fa algunes setmanes, des de l’Associació de Veïns es va convocar una reunió oberta a tothom, i van aparèixer veïns com a bolets. Molts manifestaven que han trucat un grapat de vegades la Policia Local queixant-se’n. Ho fan de manera individual. Fins i tot hi va haver una reunió al local veïnal amb el cap de la Policia Local, que n’estava al corrent. Però no s’hi posa remei. Les patrulles hi acudeixen puntualment, però el problema és persistent.

Ara, després d’aquella reunió veïnal, saben que el problema que arrosseguen de fa anys, i que aquest estiu –d’ençà del desconfinament–, ha anat a més, és generalitzat.

Plataforma veïnal

Una primera acció que va decidir el veïnat és constituir-se en plataforma veïnal per intentar posar-hi remei, amb el suport de l’Associació de Veïns del barri. També han presentat una carta a l’Ajuntament demanant que prengui cartes en l’assumpte. Per al veïnat, una de les claus de volta del problema és l’alta concentració de bars, tots ells amb terrassa i que cada vegada ocupen més espai. Segons el veïnat, “no volem que la Girada esdevingui una zona de bars ni d’oci nocturn; volem ser un barri residencial i de comerç proper, responsable i respectuós”.

La plataforma demana al Consistori accions preventives contra l’incivisme. Algunes de les mesures que planteja són no permetre l’obertura de nous bars i terrasses, limitar-ne l’aforament per evitar la sobreocupació i la contaminació acústica que generen, avançar els horaris de tancament per evitar que esdevingui zona d’oci nocturn, sancionar els establiments que incompleixin la normativa, cerca sistemes efectius que limitin la velocitat dels vehicles i també col·laborar amb les comunitats de veïns més afectades en l’establiment de limitacions (nivell d’ocupació, horaris de tancament, normes de convivència…) en les zones d’ús privatiu en què hi ha presència de terrasses.

FER UN COMENTARI