El Vendrell crea ocupació de gener a juliol i la destrueix a la tardor

0
1231

L’Observatori del Mercat Laboral del Vendrell mostra que segueix la tendència a l’alça de creació d’ocupació, però precària, de temporada i per al segment poblacional d’entre 30 i 45 anys. El regidor d’Ocupació Kenneth Martínez ha fet una anàlisi de l’evolució de l’atur l’any passat i constata que es comporta de manera molt diferent durant els primers set mesos de l’any, dels mesos de setembre-octubre-novembre. De gener a juliol, l’atur es va reduir un 20%, en baixar de 4.072 a 3.100, mentre que durant els tres mesos de tardor es va perdre la meitat del que s’havia guanyat i a finals d’any el nombre de desocupats se situava en 3.631. Aquest guarisme representa el 21% de la població activa, cinc punts per sobre –encara– de la mitjana catalana, però alhora la xifra més baixa des de 2008.

Quant al tipus d’ocupació que s’ha creat, està directament relacionada amb els sectors comercial i turístic, que són els que ofereixen condicions laborals més precàries, tant de sous com d’estabilitat, per bé que també es va contractar administratius i un 18% de contractes eren d’operaris per a indústria.

Del total de contractes fets (9.500), el 52% eren per menys de tres mesos i el 37% de menys d’un mes; és a dir, la temporalitat és del 90%. La meitat dels contractes anaven a parar a persones d’entre 30 i 45 anys.

Qui és el perfil de l’aturat? El 41% del total porta més d’un any sense feina i el 28% més de dos; tres de cada quatre aturats fa més de dos anys que no treballa; i el 80% del total només té formació bàsica. Un atur “cronificat” que “trasllada un problema laboral a problema social”, explica Martínez. I és que només el 41% d’aturats percep el subsidi.

Per al regidor vendrellenc, per revertir la situació és clau que la Generalitat faci un pas endavant i comença a construir el Logis Penedès, encara que sigui només el 15 o 20% del total previst. Això, creu Martínez, tindria un impacte positiu ja que tindria major poder d’atracció d’empreses, més que no pas “ensenyar plànols”. “Si demanem el corredor mediterrani, per les mateixes raons el Govern ha d’executar una part del Logis”.

Mentrestant, l’ocupació estable que ha anat guanyant el Vendrell del 2010 ençà ha estat en passar d’una a cinc grans superfícies alimentàries.

FER UN COMENTARI