Vilafranca acollirà la primera Mostra d’Àligues Centenàries

0
2840

El Ball de l’Àliga de Vilafranca tancarà la celebració del 90è aniversari de la figura actual amb l’organització el proper dissabte 1 d’abril, en el marc del 24è Dia del Graller, de la primera Mostra d’Àligues Centenàries. Una culminació excepcional, ja que a causa dels protocols d’actuació de la majoria de colles antigues, és ben poc freqüent que es pugui fer una trobada d’àligues amb pedigrí.

A més de l’Àliga vilafranquina, hi prendran part les de Barcelona (va ballar del segle XIV al 1807 i, després, construïda al 1999), Tarragona (documentada des de 1531, desapareguda a mitjan segle XIX i recuperada el 1986), Reus ( documentada de 1627, recuperada el 1996) i Agramunt (del segle XVI, recuperada fa 25 anys). Totes elles faran una plantada a les 5 de la tarda davant del Palau Baltà; a les 6 emprendran una cercavila pels carrers del centre, per acabar amb la ballada solemne de les cinc figures zoomòrfiques a la plaça de la Vila.

El cap de colla de la peça vilafranquina, Néstor Martínez, explica que l’Àliga de Vilafranca es va construir al 1926 i des de llavors ha ballat cada any, però que està documentada al Llibre Vert de la vila que des de l’any 1600 ja existia la institució: “N’hi ha que són més antigues, però recuperades als anys 70-80”. El regidor de Cultura Raimon Gusi ha destacat que “des del punt de vista protocol·lari és la figura més important” i ha recordat que “les àligues són patrimoni de les viles reials”, com Vilafranca.

FER UN COMENTARI