Vilafranca activa el dispositiu contra les agressions masclistes per la Festa Major

0
270
L'Ajuntament ha presentat el dispositiu contra les agressions sexistes i LGTBIfòbiques per la Festa Major. // LA FURA.

Amb el retorn d’una certa normalitat i l’increment gradual dels actes de la Festa Major, l’Ajuntament de Vilafranca ha activat el dispositiu contra les agressions sexistes i LGTBIfòbiques. En total, 15 punts lila que estaran repartits entre la zona esportiva i la plaça de la Vila.

Els dos primers dies, el 26 i 27 d’agost, i coincidint amb el Festival Gloriós, s’instal·larà un punt lila a la zona esportiva, que funcionarà des de les deu de la nit i fins a les quatre de la matinada. A partir del dia 28, i amb el gruix d’actes al centre de Vilafranca, també es posarà en marxa nous punts d’atenció a la plaça de la Vila, que aniran des de les onze de la nit fins a les sis del matí. Tots els punts lila comptaran amb professionals d’atenció i amb un espai habilitat per atendre possibles víctimes de manera confidencial.

Enguany es tornarà a comptar amb la figura de l’agent lila que, per parelles, s’aniran desplaçant pels diferents espais festius i de lleure. També s’hi afegeixen agents liles a les barres dels actes que han rebut la formació corresponent en violències masclistes i lgtbifòbiques. Totes les persones de suport als punts lila aniran identificades amb una samarreta i un braçalet de la campanya.

El protocol d’agressions masclistes, actualitzat

El Servei d’Igualtat i de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca han anunciat la redacció d’un nou annex dins el protocol d’agressions masclistes que ja existeix actualment. Es tracta d’un protocol específic per intervenir en el cas que es produeixen agressions dintre dels diferents balls i colles castelleres que participen de la festa major. “Vam creure que era necessari crear aquest protocol després de l’agressió que es va produir l’any passat en un dels balls i arrel de la problemàtica que ens trobem específicament al carrer de la Palma”, explica la cap del Servei d’Igualtat, Eva Millas.

Per a la seva redacció, el consistori ha tingut en compte les aportacions de les persones que hi ballen, “que són els coneixen les situacions i les agressions que pateixen durant la festa major”. Totes les colles i balls han rebut una formació concreta i ara aquest protocol està pendent d’algunes esmenes. S’espera que aviat es pugui dur al ple per a la seva aprovació definitiva.

Atents al fenomen de les punxades

Una de les novetats és que la Festa Major de Vilafranca comptarà enguany amb un punt lila diürn. El 30 d’agost, en plena diada castellera de Sant Fèlix, l’ajuntament instal·larà un punt lila a la Font dels Alls que es posarà en marxa a les 12 del migdia i s’allargarà fins a les 4 de la tarda.

Un altre tema que es troba en el punt de mira i que més angoixa genera és el fenomen de les punxades en l’oci nocturn. És per això que tots els agents liles han rebut una formació específica. “Estem preparats per actuar davant d’aquest tipus de situacions”, assegura la regidora d’Igualtat, Montse Arroyo.

En el marc d’aquesta campanya contra les agressions masclistes, l’Ajuntament de Vilafranca ha presentat un vídeo i diverses falques radiofòniques que volen fer pedagogia i prevenir aquest tipus de situacions, tot posant el focus en l’agressor.

FER UN COMENTARI