Vilafranca crea un nucli local d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme

0
1138
David Karvala, Iolanda Maurici, Fatou Secka, Georgiana Ciupag, Maria Dantas i Arnau Cobo. // FOTO: LA FURA

Dimarts a la tarda l’Escorxador de Vilafranca va acollir la presentació d’un nou moviment social: la creació al municipi d’un nucli local de la plataforma Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), que es va fundar a nivell nacional nou anys enrere per a respondre a l’amenaça xenòfoba que suposava, llavors, Plataforma per Catalunya.

A la presentació hi van assistir una seixantena de persones, i hi van participar com a ponents Iolanda Maurici, ribetana activista d’UCFR i una de les seves impulsores; Fatou Secka, vilafranquina coordinadora d’UCFR a nivell nacional, Maria Dantas, brasilera impulsora d’UCFR i que actualment treballa al Congés com a diputada d’ERC; i David Karvala, finlandès també impulsor d’UCFR i activista de gran bagatge. A més, l’acte va ser conduït per Georgiana Ciupag, romanesa impulsora del nucli a Vilafranca, i Arnau Cobo, que s’ha sumat al moviment.

Unitat contra uniformitat

Maurici va explicar que la plataforma, moviment social sense ànim de lucre que no està format jurídicament, es va crear a partir de la plataforma antimilitarista Aturem la Guerra (2002) cap al 2010, quan molts dels seus membres van veure necessari “crear un grup que es centrés en la lluita antifeixista i antiracista, per respondre a les amenaces als nostres drets que ja patíem llavors i que prevèiem que anirien a més”. De fet, l’entrada de Plataforma per Catalunya als mitjans de comunicació i en alguns Ajuntaments suposava una amenaça clara per a les persones migrades i d’origen estranger i va fomentar aquesta plataforma, que avui compta amb més de 650 entitats i persones adherides.

Maurici va exposar que l’objectiu principal d’UCFR és combatre el feixisme i racisme a nivell institucional però també “no callar quan estem fent un cafè amb llet i sentim alguna animalada”; i afirmava que a les ciutats on hi ha nuclis de la plataforma s’ha aconseguit frenar i expulsar el feixisme i la xenofòbia. Maria Dantas afegia que cal aprendre a filar prim amb el feixisme i identificar-lo correctament, unint diversos moviments, creences, polítiques i costums per respondre a la manca de pluralitat i tendència a la uniformitat del feixisme. Dantas assegurava que cal que els nuclis d’UCFR lluitin per “parlar dels feixistes i no amb els feixistes, perquè, com deia Durruti, al feixisme no se’l combat, se’l destrueix”.

La vilafranquina Fatou Secka va insistir en l’ús que fan els partits d’extrema dreta de la immigració com a diana per créixer, i assegurava que “si no s’atura l’extrema dreta, si no aturem Vox, el Front Nacional Català, a Bolsonaro a Brasil i tots els altres, perdrem els drets humans que hem aconseguit, les nostres llibertats i dignitats i l’amor a qui ens envolta”.

Finalment, David Karvala va posar èmfasi en al lluita contra la islamofòbia com a clau per frenar el racisme i l’extrema dreta, i afegia que cal “aprendre dels moviments unitaris d’altres països per fer caure Vox com es va fer caure el Front Nacional britànic a inicis dels vuitanta”. Karvala també va subratllar que cal obrir les portes a les persones migrades i refugiades i “demostrar que som el 99% i que no volem ni racisme ni feixisme”.

Ara el nucli de Vilafranca està buscant adhesions de col·lectius i persones individuals de tot tipus d’ideologies i creences que vulguin participar en la lluita contra el feixisme i el racisme partint del nivell local. Totes les persones interessades a participar-hi o a informar-se’n, poden contactar a l’adreça de correu ucfrvilafranca@gmail.com.

FER UN COMENTARI