Mai cap atleta de l’Alt Penedès s’havia penjat una medalla als Jocs Paralímpics. Com a esportista més destacada, hi ha la nedadora vendrellenca Dèborah Font que, amb una discapacitat visual, va prendre part als jocs de Sidney, Atenes, Pequín i Londres, sumant un total de set medalles, una d’or. Ara, però, Tòquio torna a tenir accent penedesenc i, més concretament, vilafranquí.

El nedador Toni Ponce i l’atleta Sara Loehr, els dos de Vilafranca, s’han fet amb les primeres medalles paralímpiques per l’esport de l’Alt Penedès; Ponce ho ha fet en natació i Loehr en el triatló femení, com a acompanyant de Susana Rodríguez.

El vilafranquí va ser molt ràpid i va fer història en la jornada inaugural, a la prova de 200 metres lliures. Ponce havia liderat la semifinal amb contundència i, a la final, va quedar en segona posició, per darrera del nedador italià Bocciardo. Toni Ponce es va mostrar “content i orgullós” per haver engreixat el palmarès de la delegació, però sobretot per haver aconseguit la seva primera medalla olímpica, però no l’última. I és que el català va rubricar el seu bon paper als jocs aconseguint una nova plata, aquesta vegada al 100 metres braça. Així, el deixeble de Jaume Marcé sumava dues plates a Tòquio i assolia un dels seus objectius en aquesta competició: endur-se la seva primera olímpica. Ponce també s’ha endut cap a Vilafranca tres diplomes olímpics per una quarta plaça a la prova de relleus 4×50 lliures; una sisena posició als 100 metres lliure; i un vuitè lloc a la prova de 50 metres esquena.

El nedador Toni Ponce guanya dues medalles de plata a Tòquio 2020.

Només unes hores abans d’aquesta prova, l’esport de l’Alt Penedès rebia una gran noticia, quan la vilafranquina Sara Loehr creuava la línia de meta i aconseguia la medalla d’or. Loehr ha participat als jocs fent de guia de l’atleta gallega Susana Rodríguez, que pateix una discapacitat visual. Tant Susana com Sara van dominar la carrera des del seu inici: els 750 metres de natació, els 20km de ciclisme i els 5km de cursa a peu. Van sortir primeres de l’aigua, van imposar un ritme inabastable damunt de la bicicleta i van acabar amb una demostració de poder físic en els últims quilometres a peu. Ni la calor ni els rivals van desfer el desig d’una Sara Loehr atresora una llarga experiència en el món atlètic. De fet, el binomi Loehr-Rodríguez era clarament un dels aspirants a sumar medalla i tenia opcions reals de penjar-se l’or.

Definitivament els jocs paralímpics de Tòquio han estat un èxit pels esportistes catalans, 23 en total, i que han assolit 13 medalles: 4 d’or, 5 de plata i 4 de bronze. Unes jornades de molta intensitat i on l’esport de l’Alt Penedès ha estat protagonista.

FER UN COMENTARI