Els comuns aposten per una transició energètica local i la reducció i reciclatge de residus

0
225

Vilafranca en Comú ha presentat les seves propostes programàtiques per “fer front a l’emergència climàtica i fer de Vilafranca una ciutat sostenible”. L’alcaldable per VeC, Montse Romagosa, ha assegurat que la ciutat està “molt verda en qüestions de sostenibilitat” i que “ja anem tard” per fer front la crisi ecològica. En aquest sentit, la formació centra el seu programa en dos eixos: la transició energètica i la gestió de residus.

Els comuns han assegurat que cal revisar el model de transició energètica actual que està “interessat en la construcció de plaques fotovoltaiques en sòl agrícola” i apostar per un model que sigui “local i participatiu”. Apel·lant a la “responsabilitat de la institució”, des de la formació proposen la creació d’una agència de transició energètica i canvi climàtic que impliqui a tots els agents de l’Ajuntament, des de les “àrees ambientals a les socials”, per reforçar conjuntament i des de tots els àmbits aquest nou model. Des de Vilafranca en Comú també pronostiquen impulsar comunitats energètiques, Lluis Laguna, membre del VeC, ha explicat que “a partir d’una societat municipal de transició energètica” la intenció és poder crear a Vilafranca comunitats energètiques als  barris que tinguin en compte “les necessitats, la voluntat i les característiques de cada zona”. De manera que de fer-se efectiva la proposta, l’Ajuntament faria ús de “serveis municipals, terrats comunitaris, places i altres zones de l’espai públic” per instal·lar plaques fotovoltaiques al servei de la ciutadania. Laguna ha apuntat que l’impuls d’aquest nou model és “l’únic que pot fer front als grans oligopolis”.

Pel que fa a la gestió de residus, els principals punts de la proposta tenen el seu focus en la reducció de residus i el reciclatge. En primera instància, els comuns consideren que aquesta gestió ha de ser un “compromís entre les administracions competents” per tal de modificar l’actual model de producció i reutilització dels envasos i embalatges. Entre les seves mesures, també es contempla un nou model de recollida porta a porta. Així com “implementar models que incrementin la recollida selectiva pel que fa al reciclatge, per arribar al 60% que planteja la Unió Europea”. Finalment, els comuns han proposat una bonificació de taxes associades a les escombraries on “qui generi menys i recicli més, pagui menys”.

FER UN COMENTARI