Vilafranca en Comú denuncia que l’Ajuntament destina més diners en habitatge ara dels que preveu fer-ho amb el Pla Local d’Habitatge

0
206

Dimarts de la setmana que ve el govern municipal de Vilafranca del Penedès portarà a ple l’aprovació del Pla Local d’Habitatge. Un pla que ha de servir per definir les polítiques d’habitatge dels propers cinc anys i que pel grup de Vilafranca en Comú “neix quedant-se curt i de bon principi ja queda desfasat”.

Els comuns es feliciten que finalment Vilafranca compti amb un Pla Local d’Habitatge, però alerten que és del tot insuficient i que difícilment hi podran donar suport. A més, es queixen que de les 40 al·legacions que van fer arribar a l’equip de govern al voltant d’aquest pla, finalment només se n’hagin tingut tres en compte i hagin estat sobre temes menors. “El pla no es dota de prou pressupost, es queda curt també amb aspectes socials i no es dota de totes les mesures que pot emprar un Ajuntament per promoure l’habitatge social, com ara la pressió als grans tenidors o impulsar un 30% d’habitatge de protecció oficial en sòl urbà consolidat”, anunciava la regidora Montse Romagosa.

Des de Vilafranca en Comú s’indica que el Pla no significarà més dotació econòmica que la que el consistori destina actualment en matèria d’habitatge i que al ritme que marca es trigaran molts anys en poder garantir habitatge assequible a la vila. Ramon Arnabat, representant de VeC a la comissió d’habitatge de l’Ajuntament de Vilafranca, insistia que el pla es basa en dades de fa cinc o sis anys i que no suposarà cap pas endavant: “no portarà res de nou perquè moltes mesures que contempla ja s’estan duent a terme o ja està previst fer-les i la dotació anual que preveu és igual o inferior a la que s’està destinant actualment”.

Segons el Pla a Vilafranca calen 196 habitatges socials en els properes cinc anys, una dada que els comuns consideren del tot insuficient tenint en compte que cada any la demanda d’habitatge social s’incrementa en gairebé 200 persones: “Si l’Ajuntament aportés 190.000 euros anuals més en matèria d’habitatge, en cinc anys es podrien aconseguir 356 habitatges socials de lloguer, gairebé el doble del que es preveu”, anunciava Arnabat. I és que des de VeC s’insisteix que el Pla Local d’Habitatge no es dota prou econòmicament, ja que el 2021 l’Ajuntament va destinar 1,1 milions d’euros en aquesta matèria, dels quals 800.000 van ser aportats directament per l’Ajuntament (160.000 provenien de la Diputació de Barcelona i 130.000 de lloguers). Per contra, si es divideix la dotació total del Pla entre els cinc anys que ha de ser vigent la xifra resultant és de 750.000 euros.

Per tots aquests motius, els comuns es mostren convençuts que el Pla Local d’Habitatge de Vilafranca no resoldrà els problemes existents i vaticinen que en dos anys caldrà revisar-lo.

 

 

FER UN COMENTARI