Vilafranca, una de les dotze localitats catalanes escollides per participar en el concurs el Contenidor d’Or

0
1307
Sílvia Mayo i Josep M. Martí acompanyats de Núria Bel, tècnia de reciclatge de la Mancomunitat Penedès- Garraf, en la presentació de la camapnya.

Vilafranca ha estat una de les dotze ciutats catalanes seleccionades per participar en el concurs El contenidor d’Or, una competició impulsada per l’empresa EcoVidiro amb l’objectiu d’incentivar la ciutadania en el reciclatge de vidre.

El concurs premiarà el municipi que, entre l’1 de novembre i el 30 d’abril, assoleixi un major increment del nivell de reciclatge de vidre mensual (quilos de vidre que es reciclen per habitant) respecte al mateix període de l’any anterior. Competiran amb Vilafranca, Badalona, El Prat de Llobregat, Girona, Lleida, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat, Tarragona, Rubí, Viladecans i Vilanova.

Cada mes, la població que més augmenti el percentatge de vidre reciclat aconseguirà el contenidor d’or, un guardó que podrà lluir en un indret emblemàtic de la ciutat i que esdevindrà el reconeixement públic a l’esforç de la ciutadania. En finalitzar els sis mesos de concurs, el municipi que més hagi augmentat el percentatge de reciclatge serà el guanyador final i rebrà una aportació de 20.000 euros per fer realitat un projecte social.

Tal com ha explicat Sílvia Mayo, gerent d’EcoVidrio, l’objectiu de la campanya és “conscienciar la ciutadania que és una peça clau per tancar el cercle del reciclatge del vidre, un material 100% recuperable que té infinites vides”. Mayo també ha volgut insistir en el fet que reciclar té múltiples beneficis, tant mediambientals (redueix les emissions de CO2) com socials (genera llocs de treball) i econòmics (suposa un estalvi en els costos d’incineració i d’abocador).

Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient, Josep M. Martí, ha destacat que aquesta campanya s’emmarca en “l’estratègia de la ciutat per avançar cap a un model d’economia circular que ha de permetre arribar als objectius fixats per la UE, que s’ha proposat reciclar un 50% dels residus generats en l’horitzó del 2020.

Hi ha marge per millorar

Vilafranca registra uns percentatges de reciclatge de vidre superiors a la mitjana catalana. L’any 2016 a Catalunya es van reciclar 18,8 kg de vidre per habitant, mentre que a la capital de l’Alt Penedès se’n van recuperar 21,85kg/hab. Tot i així, en els últims anys s’ha detectat un estancament en els nivells de reciclatge. El 2014 es van reciclar 899 tones de vidre mentre que el 2015 i 2016 se n’han recuperat 857 i 848, respectivament. Josep M. Martí considera que “encara no hem arribat als percentatges que voldríem assolir” i que, per tant, “encara hi ha marge per millorar”.

FER UN COMENTARI