Els jutjats de Vilafranca estan en unes condicions pèssimes. No l’edifici, que és prou nou, sinó el servei de justícia que s’hi ofereix. I tampoc pels funcionaris que hi treballen, sinó per dos factors externs: per una banda, fa anys i panys que no hi ha fiscal a Vilafranca (es depèn del de Vilanova); per altra banda, la rotació de jutges és tan alta que la qualitat judicial està sota mínims. Dos problemes greus que fan que la justícia no sigui igual per a tothom. Ni igualment justa per a tothom.

Aquests dos problemes s’han tractat aquest dimecres en la reunió que han mantingut la Delegació de Vilafranca del Col·legi d’Advocacia de Barcelona, amb el delegat Andreu Batlle al capdavant, i dues diputades de la Junta del Col·legi, Eva Pous i Carme Adell.

Per una banda, els jutjats de Vilafranca segueixen sense fiscal. Depenen de Vilanova, com Gavà, però a Gavà hi tenen fiscal present “sempre”, i a Vilafranca no. Aleshores, quan hi ha processos en què es requereix aquesta figura, com amb menors o amb incapacitacions, al lletrat t’informen que no hi haurà fiscal, es fa judici, es passen les actuacions al fiscal, s’ho estudia i informa per escrit del seu posicionament. I el jutge resol la sentència”, diu Adell. El procés és llarg, doncs, i ferragós. Batlle relata que “moltes coses es fan per fax o per videoconferència; imagineu-vos un interrogatori de víctima de violència domèstica a través d’una pantalla”. Tot això li fa dir que “el nivell de justícia de Vilanova és molt superior al de Vilafranca” perquè “no tenir fiscal merma la qualitat de la justícia”. La solució només està a mans del Ministeri de Justícia.

Quant al jutges, des que no tenen l’obligació de mantenir-se a la seva plaça un mínim de dos anys, la rotació a Vilafranca és altíssima. En els últims 30 mesos n’hi ha hagut 31. N’hi ha que han durat 15 dies. Amb això, sovint un jutge obre un procediment, l’audiència prèvia la fa un altre i el judici un altre, de manera que “la qualitat judicial minva de manera extraordinària perquè el jutge no coneix l’assumpte, i s’allarguen els processos”. Batlle apunta dos motius: només hi ha cinc jutjats, de manera que els toca una setmana de guàrdia cada cinc setmanes (al Vendrell en tenen nou), i a Catalunya no hi ha cultura d’oposicions, de manera que no hi ha jutges catalans, i els de fora de seguida demanen el trasllat. Com a solució, el Col·legi proposa recuperar l’obligatorietat de mantenir la plaça dos anys.

FER UN COMENTARI