Francisco Romero

Aquest matí el tinent alcalde de Vilafranca i regidor de Serveis Urbans, Francisco Romero, ha anunciat que l’Ajuntament ha iniciat la contractació per renovar el 8% de punts de llum de la vila per led, cosa que suposa un total de 602 lluminàries (en alguns casos serà un canvi d’instal·lació total i en d’altres es podrà aprofitar algun element).

Els canvis de llums es començaran a fer el juliol en diferents punts de la ciutat. A més de la instal·lació de leds en zones que s’estan urbanitzant de nou, com el carril bici de l’avinguda Tarragona o el carrer del Comerç, es renovaran lluminàries de vials que fan d’unió entre barris, com els del carrer Progrés i Hermengild Clascar, Amàlia Soler, Boters, Bisbe Morgades, Migdia, Cal Bolet, Casal i Santa Digna. Al barri del Centre se substituirà l’enllumenat del carrer Muralla dels Vallets; a la Girada la rambla de la Generalitat, el parc de la Pau i la plaça dels Drets Humans; al Molí d’en Rovira el canvi afectarà la ronda de Mar i el parc del Molí d’en Rovira; al Poble Nou se substituirà l’enllumenat dels carrers Salvador Espriu, Creixell i passatges del Mig i de Maria Mercè Marçal, mentre que a les Clotes afectarà la plaça Antoni Massanell Esclassans. Al Polígon Industrial Domenys II el canvi afecta el sector entre avinguda. Tarragona i la riera de Llitrà i a la Zona Esportiva els Camps de Futbol 2 i 3.

La inversió per renovar aquests 602 punts de llum ascendeix a 140.000 euros i, segons Francisco Romero suposarà una reducció de l’energia consumida cada any de 225.000 KWh menys amb la qual cosa l’estalvi per les arques municipals serà de 36.000 euros i a  escala mediambiental de 72 tones d’emissions de C02 a l’atmosfera menys cada any. Amb aquest 8% de llums que es renovaran ara, Vilafranca tindrà el 35% de les lluminàries de led.

Plaques solars a l’Ateneu, la Fassina i el Vinseum
Una segona acció encara relacionada amb l’estalvi energètic i la sostenibilitat que el consistori vilafranquí preveu començar el setembre és la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les cobertes de tres edificis municipals: l’Ateneu, la Fassina i el Vinseum. En total hi destinarà 166.000 euros i aconseguirà un estalvi de 52 tones de Co2 d’emissió a l’atmosfera.

Abans d’acabar l’any l’Ajuntament preveu començar a treballar perquè al llarg del 2022 s’instal·lin plaques solars als edificis de l’Enològica, el mercat de Sant Salvador, el pavelló de la Gamba, la llar d’infants El Parquet i l’Escola Cristòfor Mestre.

Tant el canvi de llums com la instal·lació de plaques fotovoltaiques als edificis municipals es sufraguen amb fons propis de l’ajuntament. El regidor Francisco Romero ha indicat que aquestes inversions s’estan avançant amb pressupost propi perquè és important que la vila disposi d’aquest tipus de projectes en la línia del desenvolupament sostenible “per tal que pugui rebre el suport dels Fons Europeus de reconstrucció”.

FER UN COMENTARI