El Camí de Sant Jaume fins a la capital jacobea ja es pot iniciar des de Vilafranca. El Centre Excursionista del Penedès (CEP) ha senyalitzat un tram de 18,5 km fins a Sant Jaume dels Domenys des d’on s’enllaça amb un altre tram, també senyalitzat, que arriba a Vila-rodona i que connecta amb el branc del Camí de Sant Jaume que surt des de Tarragona en direcció Santiago de Compostel·la.

El recorregut, senyalitzat amb rètols que incorporen la mítica petxines de pelegrí, s’inicia a la plaça Jaume I, al costat de la basílica de Santa Maria, on es pot segellar la credencial de pas per obtenir la compostelana. El recorregut continua en direcció sud, llindant amb els municipis dels Monjos i Pacs, s’endinsa a Sant Martí Sarroca, travessa Castellví de la Marca i acaba a Sant Jaume dels Domenys. A més de l’origen que el motiva, el camí també respon a finalitats de tipus cultural, turístic i esportiu. De fet, proposa al practicant gaudir d’una etapa caminant o amb bicicleta per un traçat suau i accessible amb contacte permanent amb la natura i el paisatge de vinyes, així com amb els punts d’interès que es poden trobar al llarg del recorregut. A més, un tram de 12 km també es pot fer en cadira de rodes.

Origen medieval

L’itinerari que es proposa té l’origen en l’evidència històrica que existia una via de pelegrinatge que passava per dins del Penedès. La referència més antiga d’aquesta via es troba en el Llibre vermell de Montserrat, un manuscrit del segle XIV que inclou un recull de cants i danses dels pelegrins que arribaven al monestir. Concretament, en algunes estrofes de la cançó Chanson nouvelle, s’esmenta el pas per a les poblacions de Tarragona, el Vendrell, Vilafranca, La Granada, Pierola, Collbató i el monestir de Montserrat.

Bateig, el 2 d’abril
Per tal d’inaugurar aquest tram del camí de Sant Jaume, el Centre Excursionista del Penedès organitza el diumenge 2 d’abril un passeig per al nou recorregut. La sortida serà a les vuit del matí i es preveu arribar a Sant Jaume dels Domenys cap a 2/4 de 2 del migdia. L’entitat també ha editat un llibret amb tota la informació detallada de l’itinerari i tots els punts d’interès que s’hi poden localitzar.

FER UN COMENTARI