La capital del Garraf acull del 14 al 17 de setembre la Copa Amèrica de Vela, un esdeveniment esportiu únic amb un gran un impacte econòmic, però que compta amb alguns detractors

 Vilanova i la Geltrú ja ho té tot a punt per acollir una de les cites esportives més importants del món: la Copa Amèrica de Vela. Del 14 al 17 de setembre, la capital del Garraf s’obre al mar per viure un esdeveniment únic a nivell esportiu, on es podran veure navegar les embarcacions més ràpides del moment. Un atractiu, sens dubte, per als afeccionats de la vela, que ja han començat a arribar a la ciutat. “Hem aconseguit allargar la temporada alta unes setmanes més”, explica la regidora de Projecció econòmica de l’Ajuntament vilanoví, Anna Ribera.

Amb dades a la mà, l’ocupació turística als hotels de Vilanova es troba al voltant del 90%, unes dades molt semblants a les dels mesos de juliol i agost. De fet, molts d’aquests tenen bloquejades les reserves des de l’abril. Els pisos turístics, en canvi, es troben al 75% de la seva capacitat, i estan ocupats sobretot per membres de la organització.

I és que un dels objectiu del govern local és treure el màxim suc possible d’una competició que situa la ciutat en el mapa, i que obre un ampli ventall de possibilitats per donar a conèixer els principals actius de Vilanova. “Volem aprofitar aquest trampolí per mostrar el nostre teixit cultural i gastronòmic. L’impacte és molt gran”, ha afirmat Ribera.

Mentre durin les regates preliminars, la façana marítima es convertirà en la fan zone de la Copa Amèrica, i s’hi podran seguir les regates en directe. També es podran veure des de la plaça del Port, on s’instal·larà el village, que acollirà activitats paral·leles -com una actuació dels Bordegassos de Vilanova- i una zona gastronòmica en la què sis restaurants de la ciutat oferiran plats típics vilanovins. A més, la majoria de restaurants locals estan treballant en un menú dissenyat expressament per l’ocasió. “Hem intentat implicar tots els agents locals”, diu la regidora.

Si bé és difícil preveure quin serà l’impacte econòmic abans que arrenqui la competició, l’Ajuntament sí que té molt clar que la Copa Amèrica de Vela serà el punt de partida per impulsar una estratègia centrada en l’economia blava. “Organitzar la Copa a Vilanova ha fet que molts sectors (turístic, gastronòmic, cultural i nàutic) comencem a treballar plegats per impulsar una economia blava que serà positiva per la ciutat, perquè creiem que pot atraure més inversors en un futur”, expliquen des del consistori.

El club nàutic, a ple rendiment

Aquells que des de fa dies viuen la competició en primera persona són els membres del Club Nàutic de Vilanova, que s’han encarregat de buscar els patrons i els voluntaris -els mateixos monitors de l’escola de vela i abalisadors- que controlaran el perímetre del camp de regates. “Se’ns ha girat molta feina”, explica el director esportiu del CN Vilanova, Tete Sabaté. “A nivell extern estem treballar perquè els regatistes i els seus equips quedin contents i, a nivell intern, perquè els nostres socis no es vegin perjudicats”, afegeix. Són, bàsicament, temes logístics: amarraments, aparcaments, resoldre dubtes, etc. “Ens hem convertit en un call center”, diu rient. A hores d’ara, el club es troba al 100% d’ocupació.

Més de 500 Mossos

L’esdeveniment també suposarà un ampli dispositiu de seguretat, tal com ha detallat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. La regata preliminar de Vilanova serà “una prova de foc” de cara a la celebració el 2024 de la Copa Amèrica a Barcelona, amb 530 efectius dels Mossos desplegats durant quatre dies a la ciutat.

El dispositiu de seguretat serà integral i comptarà amb la participació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, a més d’altres agents no policials, i estarà centrada en els àmbits terrestre, marítim, de seguretat ciutadana i mobilitat i ciberseguretat. Segons l’Inspector Josep Maria Montero Rodríguez, cap de l’ABP Garraf, serà un “gran desplegament tecnològic amb moltes càmeres a temps real”, ubicades arreu de la ciutat a través dels mateixos agents, els cotxes patrulla, l’ús de drons, helicòpters o en els vehicles marítims i amb diferents angles de visió.

Tot plegat estarà coordinat i monitoritzat des del Centre de Coordinació Avançat (CECOR) de la comissaria dels Mossos d’Esquadra a Vilanova, a través d’un conjunt de pantalles que serviran per detectar infraccions, com ara el vol d’un dron sense autorització o l’accés d’una embarcació sense permís.

FER UN COMENTARI