Les primeres accions del Pla estaran lligades a la comercialització dels productes locals per situar-los de la millor manera al mercats municipals

Vilanova i la Geltrú ha presentat el seu Pla estratègic del Primer Sector amb l’objectiu de traçar estratègies de futur per garantir que l’activitat agrícola, ramadera i pesquera de la capital del Garraf no retrocedeixi i, per altra banda, donar a conèixer i posar en valor els productes locals entre els consumidors.

L’informe, presentat al Pòsit de Pescadors, ha estat elaborat pel Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA). El seu director, José María Gil, ha explicat que el document s’havia fet recollint opinions i aportacions, amb la realització de diverses entrevistes i que el proper pas és “trobar fonts financeres que permetin executar els projectes”. David Fernández, un dels autors de l’estudi, ha destacat algunes fortaleses de la capital del Garraf, com ara “la presència de la identitat vilanovina quan parlem del producte local”. D’altra banda, Fernández ha explicat que amb aquest estudi s’han detectat problemàtiques com el relleu generacional, la rendibilitat de les activitats i la sostenibilitat, i que per fer-hi front s’han dissenyat un calendari d’actuacions en quatre eixos: la producció, la comercialització, l’educació i el patrimoni i la governança.

El regidor del Primer sector i mercats municipals, Jaume Carnicer, ha explicat que les primeres accions del Pla aniran destinades a “defensar els productes locals per situar-los de la millor manera als mercats municipals”, com per exemple, promoure la temporalitat dels productes o facilitar la identificació dels productes locals. En aquest sentit, es buscaran facilitats a l’hora de comercialitzar els productes i algunes millores d’infraestructures d’àmbit local, “que s’aniran implementant a mesura que els pressupostos ho permetin”. Carnicer també ha avançat la proposta de crear una taula del sector primari, per reforçar el vincle i treballar conjuntament les problemàtiques. “Des de la regidoria volem ser al costat dels pagesos, ramaders i pescadors i reforçar vincle amb el sector. És una petita llavor que hem plantat ara i esperem que pugui donar fruits”.

En el document hi ha altres propostes, com la preservació dels camins agraris, la millora en la infraestructura del pantà de Foix, reforçar la imatge del mercat de Mar, oferir serveis tecnològics, i fer actuacions que reforcin la conscienciació de la ciutadania en general. El Pla també detalla que, actualment, a Vilanova hi ha cinquanta famílies que viuen de la pesca, trenta de l’agricultura i dues explotacions ramaderes. Per això, l’alcaldessa de Vilanova, Olga Arnau, ha destacat la importància de protegir el sector primari: “Quan estem protegint el primer sector, protegim el que som, perquè som el que mengem”.

El director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Josep Pena, també ha estat present durant la presentació d’aquest pla i ha constatat “l’absoluta coincidència amb el pla estratègic de l’alimentació de Catalunya, que pretén el mateix: un sistema agroalimentari just, sostenible, un sistema alimentari de país”.

FER UN COMENTARI