Vilanova, capital de la literatura de ciència-ficció i fantasia per segon any

0
355
Adelaida Moya (regidora de Cultura) Eloi Puig (president de la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia) i Antoni Munné-Jordà (escriptor vilanoví i membre del comitè organitzador).

Els dies 24 i 25 de novembre es farà a l’auditori Eduard Toldrà la segona Convenció del gènere fantàstic, amb Joan-Lluís Lluís i Elia Barceló com a convidats d’honor. “Estem acostumats a consumir el gènere de la ciència ficció i la fantasia massivament si ve de la cultura anglosaxona, però en la nostra llengua és més desconegut”. L’afirmació la feia la regidora de Cultura de l’Ajuntament, Adelaida Moya, durant l’acte de presentació de la segona edició de la Catcon, la Convenció Catalana de Ciència-ficció i fantasia, que tindrà lloc a Vilanova el darrer cap de setmana de novembre.

Literatura poc valorada

I és que la ciència-ficció i la fantasia sovint ha estat vista com la maria de la literatura, i el president de la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia, el penedesenc Eloi Puig, vol desmentir l’estigma: “el nostre objectiu és fer veure que el gènere fantàstic pot ser tan bo com qualsevol altre”, malgrat la seva escassa visibilització. I la Catcon té precisament aquest objectiu, donar a conèixer les obres, els autors del gènere i també posar-los en contacte els seus afeccionats. Puig creu que “calen actes com aquest per normalitzar la ciència-ficció a Catalunya”, talment com també tenen els seus festivals del gènere al Japó, Israel, França, Anglaterra o Espanya.

Jornada oberta a tothom

El programa d’actes, que és extens i obert a tothom, és molt complet i variat. Al llarg d’un dia i mig (més els actes previs que organitzin les dues biblioteques municipals fins a la celebració del Convenció) es faran presentacions de llibres, taules rodones, xerrades, exposicions, projeccions. A Pedrolo se li dedicarà una exposició i una ponència; a Frankenstein (primera novel·la de ciència ficció), en el bicentenari de la seva publicació, una xerrada. També es tractarà temes com l’autoedició, les traduccions, les il·lustracions, la influència de la música en les pel·lícules del gènere o la visió femenina de la ciència-ficció, i hi haurà el dimarts anterior un cinefòrum amb projecció de Mecanoscrit del segon origen, amb l’actor vilanoví Sergi López com a conductor del debat posterior.

Premis literaris

En aquesta segona Convenció, el nord-català Joan-Lluís Lluís i l’alacantina Elia Barceló seran els convidats d’honor, i també s’hi lliurarà l’onzena edició dels Premis Ictineu a la millor obra en català de ciència-ficció i fantasia publicada l’any anterior. Enguany s’hi incorporaran dues categories noves: a les millors il·lustracions i a l’editorial que hagi publicat la millor antologia del gènere.

FER UN COMENTARI