Vilanova recull més de 64.000 quilos de roba usada en sis mesos

0
233
A Vilanova hi ha 22 contenidors de roba usada gestionats per Formació i Treball

La Fundació Formació i Treball ha recollit 64.029 quilos de roba usada a Vilanova i la Geltrú durant el primer semestre del 2022. En total, s’han gestionat més de 21 milions de kg de roba i complements durant l’any passat a tot Catalunya a través d’aquest projete.

A Vilanova l’entitat disposa de 22 contenidors repartits per tota la ciutat on es pot dipositar la roba que en gran part va a parar a la botiga de Roba Amiga que l’entitat té al centre de la ciutat. En aquest sentit, gran part de la ciutadania pot comprar lliurement roba de segona mà en aquest establiment, però també hi ha posat en marxa el Programa Solidari d’Entrega Social, un projecte de Formació i Treball en col·laboració amb els serveis socials municipals, que busca cobrir una necessitat bàsica alhora que dignificar el lliurament de roba a famílies en situació de vulnerabilitat. Les famílies derivades poden adquirir les peces que necessiten en aquestes botigues comprant a través de xecs en format QR. D’aquesta manera poden seleccionar la roba en una botiga moderna i competitiva, evitant en la mesura del possible l’estigmatització que suposava fins ara en molts casos aquesta ajuda assistencial.

Les persones que es beneficien d’aquests xecs són diverses famílies ateses per Acció Social, les persones que estan en el projecte municipal de sensellarisme gestionat per ATRA, o les que viuen al pis d’inclusió social d’ATRA. Els xecs d’aquest programa solidari d’Entrega Social es donen com a complement al servei de rober que funciona des de fa anys al centre cívic La Geltrú.

Què hi ha darrere de cada bossa donada?

A Catalunya hi ha més de 1.203 contenidors per a roba usada ubicats a més de 235 municipis. Estan vinculats als projectes Moda re de Càritas i Roba Amiga, i s’hi poden fer donacions de roba i complements en bon estat quan ja no s’utilitzen.

El 55% del tèxtil recollit es prepara per a la reutilització a Espanya i a d’altres països; el 40% es prepara per al reciclatge en noves fibres i fils; i un 5% per a cogeneració elèctrica i calorífica.

Amb aquestes donacions es creen llocs de treball per a persones en situació de risc d’exclusió. Les persones que instal·len i fan la recollida dels contenidors, les que fan la selecció d’aquest tèxtil per tipologia, i les que la tornen a posar en el circuit comercial tenen un contracte d’inserció. És a dir, un itinerari formatiu-laboral de durada mínima de 6 mesos a través del qual compten amb un contracte laboral i el suport d’un/a tècnic/a d’intermediació laboral i un/a encarregat/da del servei productiu que les prepara per a la seva posterior sortida al mercat laboral ordinari. Més del 50% de les persones que finalitzen un contracte d’inserció a Formació i Treball aconsegueixen feina en menys d’un any.

A més, la recollida de roba usada també té un impacte positiu mediambiental. Per cada 4 kg de residu tèxtil degudament gestionat s’estalvia aproximadament 2 kg d’emissions de CO2.

FER UN COMENTARI