Vilanova recuperarà les defenses costaneres de la Guerra Civil

0
835

L’Ajuntament de Vilanova ha encarregat a una empresa especialitzada la recuperació, manteniment i conservació de les defenses costaneres de la Guerra Civil que encara es conserven a Vilanova, per tal de fer-les visitables i contribuir a recuperar la memòria històrica de la ciutat. Durant la guerra del 1936 al 1939 hi va haver a la costa vilanovina dotze defenses costaneres o nius de metralladora. Algun d’aquests elements patrimonials han desaparegut, altres estan molt malmesos i algun ha quedat submergit al mar.

El regidor de Memòria Històrica, Enric Garriga, explica que “és imprescindible conservar el patrimoni memorialístic de la ciutat” per ajudar “a explicar el que va representar la lluita contra el feixisme a tota la ciutadania i a transmetre-ho a les generacions futures”.

Com la resta de poblacions litorals de Catalunya,  al 1936 Vilanova va fortificar la seva costa per evitar el desembarcament de tropes rebels provinents de Mallorca, construint posicions defensives com observatoris i refugis, però sobretot nius de metralladores i trinxeres. Set dels deu nius de metralladora o casamates que s’hi van eren nius senzills, per a una sola metralladora, amb una entrada lateral o dorsal i amb dues espitlleres per on poder obrir foc, construïts amb formigó armat. Els més visibles són els de la punta de Sant Gervasi i de la platja del Far.

Per ajudar a conèixer la història recent de la ciutat, la web municipal de memòria històrica (https://www.vilanova.cat/cultura/espais_de_memoria) inclou un mapa interactiu que ubica i explica les deu defenses costaneres que es començaran a recuperar aquesta tardor, acompanyat de dos mapes interactius amb informació d’altres espais de memòria de la ciutat.

Un dels itineraris que proposa la pàgina web és el relacionat amb la deportació als camps nazis. Es tracta del Projecte Stolpersteine a Vilanova, que consisteix en petits monuments creats per l’artista alemany Gunter Demnig en memòria de víctimes del nazisme. Les pedres de topada (o stolpersteine) són un petit monument d’admonició que es posa a la vorera davant del darrer lloc on va viure una víctima dels nazis, i a Vilanova se n’instal·laran 19 aquesta tardor.

FER UN COMENTARI