La temporada d’estiu a Vilanova s’encetava amb importants novetats: la renaturalització de la platja del Far i la conseqüent desaparició dels 400 llocs d’aparcament,  l’habilitació d’un pàrquing a la ronda Europa i un servei de bus llençadora pels banyistes que vulguessin anar a les platges del Far i de Ribes Roges, la transformació de les 723 places d’estacionament a la via pública dels barris marítims en places de zona blava i verda, els canvis en la concessió dels xiringuitos de la platja, la instal·lació d’un aparcament per a bicis a Ribes Roges…

Aparcament a mig gas
“Sabem que hem introduït canvis complexos i des del primer moment hem estat conscients que no funcionarien el primer any al 100%” ha apuntat el regidor de Serveis Viaris, Joan Giribet. Malgrat això, es mostra convençut que les mesures que han adoptat per pacificar el trànsit a la façana marítima de la ciutat van en la direcció encertada: “De cara a l’any vinent millorarem i canviarem determinats aspectes, però és important impulsar mesures com aquestes per aconseguir un turisme de qualitat i sostenible”.

L’aparcament de la Ronda d’Europa, situat davant de l’AKI, no ha estat cap dia ocupat del tot i el bus llançadora ha fet un total de 45.129 viatges (35.000 a la platja del Far i 10.000 a la de Ribes Roges). Tot i quedar lluny de les previsions, des del govern s’anuncia que el bus ha permès millorar substancialment el trànsit per la ronda Europa i que els veïns estan satisfets amb la mesura.

Confusió amb la zona verda
Un dels canvis que més controvèrsia ha creat ha estat la instauració de les zones verdes i blaves als barris de mar. Giribet ha explicat que el fet que hi hagués diferències d’ús entre els barris de Mar i de Ribes Roges ha creat certa confusió entre els veïns. En aquest sentit, ha anunciat que treballaran per corregir i millorar aquest aspecte.

Davant la percepció d’una menor ocupació de les platges vilanovines i d’un augment de banyistes en d’altres de municipis veïns, Giribet s’ha mostrat convençut que l’afluència s’anirà recuperant i que els municipis veïns a poc a poc aniran implementant mesures de pacificació del trànsit per la seva façana litoral, com ha fet Vilanova.

Finalment, l’aparcament gratuït i vigilat per a 100 bicicletes a Ribes Roges ha tingut una ocupació mitjana d’un 25% entre setmana i d’un 55% dissabtes i diumenges.

Un 5% menys de turistes
La mitjana total d’ocupació hotelera registrada aquesta temporada d’estiu a Vilanova ha estat del 84%, un 5% per sota de la registrada el 2017. “És una devallada per sota de la mitjana de Catalunya i l’atribuïm a la reobertura d’altres mercats turístics”, ha explicat el regidor de Promoció de la Ciutat, Jordi Medina.

A Vilanova aquesta davallada s’ha patit únicament en hotels (88%) i aparthotels (92%), mentre que al càmping ha crescut un punt (87%). Medina ha apuntat que les dades del mes de juliol van ser gairebé deu punts per sota que les de l’any anterior, però que a l’agost es van recuperar. “Malgrat això, la valoració global dels hotelers és satisfactòria, ja que el poder adquisitiu del turista que ha vingut és alt”.

En el sector restauració, els establiments de la façana marítima el mes de juliol als migdies van tenir menys clients. Aquest fet, segons el regidor, es pot atribuir a diferents factors, entre els quals no descarta l’afectació de les zones blaves i verdes.

1 COMENTARI

  1. M’agradaria saber quanta gent ha anat a la Platja del Far amb la “brillant” idea de l’Alcaldessa que ens ha privat l’aparcament per esperar un bus a ple sol !

FER UN COMENTARI