Vilanova tindrà un laboratori europeu per estudiar el canvi climàtic

0
239

Vilanova i la Geltrú és una de les deu ciutats europees que serà laboratori del projecte europeu SCORE (Smart Control Of the climate Resilence in European coastal cities) de millora de la resiliència de les ciutats costaneres davant dels efectes del canvi climàtic. Aquest laboratori servirà per recollir dades, analitzar-les i proposar estratègies per resoldre efectes de fenòmens com l’augment del nivell del mar i els esdeveniments meteorològics extrems.

El projecte té una durada de quatre anys i començarà el segon trimestre del 2021. Hi participen 28 socis (institucions, centres de recerca i universitats) representant a 10 ciutats europees, amb una dotació global de 10 milions d’euros, dels quals Vilanova i la Geltrú en té assignats 175.000. El laboratori vilanoví (CCLL, Coastal City Living Lab) treballarà en projectes com la rehabilitació de l’ecosistema dunar, la recuperació de vegetació de platja, la implementació de litorals i àrees marines protegides, en les zones urbanes verdes, zones de retenció d’aigua, i en canvis d’ús del sòl per reduir impactes del canvi climàtic i afavorir la resistència climàtica.

La regidora de Medi Ambient, Marta Jofra, destacava que la finalitat del projecte és “millorar la sostenibilitat i l’adaptació de Vilanova al canvi climàtic, un fenomen que ja estem notant, que ja és una realitat” i subratllava la importància de treballar enxarxant ciutats, centres de recerca i empreses tecnològiques: “En el cas de Vilanova serem una de les ciutats innovadores capdavanteres en la implantació”.

La Diputació de Barcelona i l’empresa ENT són els socis del projecte vilanoví. A banda de Vilanova i la Geltrú, les ciutats europees que formen part del programa SCORE són Sligo i Dublin (Irlanda), Lisboa (Portugal),  Massa (Itàlia), Koper (Eslovènia), Bilbao i Alacant (Espanya), Gdansk (Polònia) i Samsun (Turquia).

FER UN COMENTARI