El vilanoví Pere Gassó guanya el Premi Trajectòria, a la Nit de Castells

1
2394

Pere Gassó, membre dels Bordegassos de Vilanova des de la seva fundació, va protagonitzar el moment més emotiu de l’onzena Nit de castells, celebrada dissabte a Valls, en rebre el Premi Trajectòria. El jurat va voler reconèixer els 45 anys ininterromputs de castells d’aquest vilanoví. És el primer cop que un guardó d’aquestes característiques recau sobre un integrant dels Bordegassos. Gassó té 68 anys i continua sent un dels baixos de referència dels castellers vilanovins, a més de membre de la junta i un dels castellers més respectats a l’entitat.

Aquest veterà casteller ja va ser present a l’embrió dels Bordegassos; els anys 1970 i 1971 va participar com a responsable a les colònies de Font-rubí, organitzades pel Moviment Juvenil de la Geltrú, on van improvisar una cercavila de festa major i hi van alçar una torre de cinc. La llavor estava sembrada i l’any 1972 els Bordegassos es presentaven en societat.

La seva posició més habitual als castells és la de baixos. Hi ha parat, per exemple, 116 dels 127 quatre de 8 que ha fet la colla. També ha fet de baix a tots i cadascun dels castells superiors al 3 de 8 de la història de la colla, amb l’excepció d’alguns castells folrats (3 de 9, pilar de 7 i torre de 8), en què anava a segons. Gassó també va ser president dels Bordegassos entre 2003 i 2006, ha estat cap de pinyes, cap social i actualment és el relacions públiques de la colla.

Des de l’escenari, Gassó va dedicar el premi a la seva família, la seva colla, els castellers de pinya, el segon que més cop ha dut al damunt (Marcos Montes, excap de colla) i al primer tècnic que va apostar per ell com a baix de castell de vuit (Pep Baig). Però el record més emotiu de la nit va ser quan va dedicar el premi a Josep Raventós “Carro”, recentment desaparegut. Va rebre el guardó de la mà del conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila.

Els Castellers de Vilafranca, juntament amb la Colla Vella, van ser els protagonistes d’El Moment de la Temporada, en descarregar el 3 de 10 amb folre i manilles a Vilanova i a Valls en tan sols cinc dies de diferència. Mai abans el castell de deu s’havia bastit tan aviat, un mes abans de Sant Fèlix. L’elecció va voler reflectir el frec a frec entre verds i rosats; van recollir el premi els respectius caps de colla, Toni Bach (Castellers de Vilafranca) i Manel Urbano (Colla Vella), de mans de l’alcalde de Valls i resident a l’Arboç, Albert Batet.

Els Castellers van rebre també el Premi a una Iniciativa social pel concurs de colles castellers d’instituts Joverd, que mobilitza un miler d’estudiants cada any, mentre que els Nens del Vendrell van endur-se el Premi Aleta per una iniciativa relacionada amb la canalla, amb la campanya Jo sóc valent, perquè abraça els elements tècnics, emocionals, de compromís i de pertinença a una colla castellera.

Finalment, la Nit també va lliurar els Premis Baròmetre Casteller, destinats a les colles que han pujat un pis descarregat al 2016. Entre els guanyadors hi havia els Xicots de Vilafranca, que van descarregar per primer cop el 3 de 9 amb folre la vigília de Sant Fèlix, i els seus fillols, els Bous de la Bisbal, que per la Mare de Déu d’Agost van plantar per primer cop el 3 de 7.