Varietat

100% xarel·lo

Criança

4 mesos en botes

Denominació

DO Penedès

Preu aproximat

19 €

 

Escriu: Xavi Viles @xaviviles, sommelier

A pocs quilòmetres del mar però en zona muntanyosa, al massís del Garraf, es troba la finca Viladellops amb unes vinyes de sòls molt pobres, argilo-calcaris, amb un alt percentatge de calç activa i amb  sediments i fòssils marins.

L’”XXX” és un tiratge de només 1.500 ampolles molt especial, de tres vinyes diferents, una de xarel·lo vermell, fermentat en botes de roure francès durant uns 4 mesos amb les seves mares i un repòs en ampolla força llarg.

Destaca per una combinació de caràcter floral i mineral, que recorda flors d’avellaner i fruites blanques força madures. Encara que no molt marcat, apareix un fons del torrat de la bota, però molt ben equilibrat. En boca, és un vi amb cos i d’entrada mantegosa i força complexa. Molt rodó, aquesta sensació glicèrica i d’una bona acidesa que fa mantenir la frescor durant tot el pas per la boca. Poden aparèixer algunes notes més tropicals i minerals, amb un final esplèndid i llarg.

Per acompanyar-lo és molt versàtil, de mar i muntanya, i proposo un tàrtar de tonyina vermella amanit amb una vinagreta especiada, i un parmentier de patata amb gorgonzola i daus de botifarra.

FER UN COMENTARI