Com es tradició, el primer diumenge de febrer se celebrarà la Xatonada Popular del Vendrell, una de les festes més significatives de la capital del Baix Penedès. En la seva 31a edició, i amb la voluntat de fer més atractiva la cita, s’habilitarà una carpa a la part alta de la Rambla on, sota el nom de Xató Experience, es podrà disposar d’un espai per gaudir de les degustacions de xató (se’n preveuen servir 1.200 racions) amb música en directe.

L’espai servirà també per promocionar la gastronomia local i els productes de la terra. En concret, s’oferirà un showcooking d’entrada lliure on cuiners  del col·lectiu Terra i Taula faran una demostració de com cuinar un xató amb una recepta innovadora. El mateix col·lectiu també oferirà un menú degustació de quatre tapes elaborades amb ingredients del xató i de dos copes de vi al preu de 16 euros (reserves a info@terraitaula.cat).

Aquesta serà la principal novetat d’una festa que té el seu principal al·licient en el Concurs de Mestres Xatonaires. Un any més hi participaran una cinquantena de persones amants d’aquest plat (les inscripcions es poden fer al SAC) i es comptarà amb premis en metàl·lic (300, 150 i 75 euros) i en espècies (cafè per a un any, per a mig any i per a tres mesos) per als tres primers classificats. Completaran la jornada la 30a exhibició de xatonaires infantils i la 24a Fira de Productes alimentaris naturals i artesanals. Al llarg del matí també hi haurà tallers i jocs infantils, trobada d’intercanvi de plaques de cava i la ruleta solidària a càrrec de La Ballaruga

Aprèn a fer xató

Com és habitual, durant la setmana prèvia a la Xatonada tindran lloc els cursets escolars per aprendre a fer xató, en els quals hi participaran 240 nens i nenes. Tal com explica el regidor de Promoció Econòmica, Kenneth Martínez, es tracta d’una iniciativa lúdica i educativa. I és que, no només s’ensenya als més petits l’elaboració d’un plat tant típic d’aquí sinó que també serveix per reivindicar els productes de la terra i una alimentació saludable en el marc de la dieta mediterrània. Els més grans també tindran l’oportunitat d’aprendre a fer xató en un curs adreçat a adults l’1 de febrer. Uns i altres podran demostrar les seves habilitats amb el morter el 5 de febrer, ja sigui participant al concurs de Mestres Xatonaires o a l’exhibició infantil.

FER UN COMENTARI