Xena fa públic que va ser víctima d’abusos sexuals per part d’un capellà quan era menor

1
5785

El qui va ser regidor a l’Ajuntament de Vilafranca durant vint anys, entre 1987 i 2007, i president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès entre 2005 i 2007, Ramon Xena, ha fet públic a través de La Fura que quan tenia vuit i nou anys va ser víctima d’abusos sexuals “de manera continuada” per part d’un capellà que feia de mestre a l’escola Sant Ramon de Vilafranca. Xena es remunta a la primera meitat dels anys 60 del segle XX, entre 1963 i 1965, per recordar que l’esmentat capellà, de nom Josep Pitarch, “em feia tocaments dos o tres cops a la setmana, i tres dies em va prendre a l’habitació”.

Assegura l’exregidor que el seu cas no era aïllat, sinó que els tocaments “els feia a la mateixa classe: em posava dret davant seu, em demanava que digués la lliçó i em tocava. També té la seguretat que els altres frares de l’escola ho sabien, “perquè un dia va passar per davant de l’habitació el pare que havia fet de director de l’escola i ja estava jubilat, jo estava amb samarreta i calçotets i em diu “què fas aquí?”, li vaig dir “M’ha portat el pare Pitarch”, i ell “Vesteix-te i ves cap a casa corrents”.

Imatge del pare Pitarch, el primer de la dreta (foto cedida per Ramon Xena).

Ramon Xena afirma que mai fins ara havia revelat haver estat víctima d’abusos sexuals, però que ara, un cop jubilat, considera que és bo fer-ho públic “perquè la gent s’adoni que no estem parlant de casos aïllats. Nosaltres venim de temps de silenci. A casa et duien a un col·legi de capellans perquè deien que hi aprendries més, i feien un esforç terrible perquè hi anessis. I tu callaves”. I afegeix que “a mi aquest silenci em va portar quasi quasi a sentir-me culpable, sobretot quan era petit, i potser ja és hora que se sàpiga. Per què he de suportar aquesta càrrega, quan no en soc culpable?”.

Xena desconeix si el pare Josep Pitarch és viu o mort, i en cas d’estar viu no té cap intenció de posar-li una denúncia, però sí que ha volgut fer públic el seu cas per il·lustrar un fet, l’abús de menors per part de capellans, que assegura que era habitual a l’època i que era “un secret a veus”.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI