La passivitat i el rebuig explícit dels estats i de sectors de població davant la immigració troba també entre la ciutadania un sediment d’humanitat, d’herència cristiana, que li fa interpretar la fredor i la duresa de les imatges dels mitjans en clau de proximitat i de crida en favor dels altres.

El fet és que són 30.000 els morts al Mediterrani des de l’any 2000 i 17.337 els refugiats que Espanya es va comprometre a acollir en dos anys. El context cívic i polític de Catalunya permetria col·laborar-hi, però l’Estat té i reté les competències. D’aquí ve que hagi sorgit l’organització “Casa Nostra, Casa Vostra”, que recull l’esperit de les recomanacions d’Amnistia Internacional sobre la immigració i demana a les institucions catalanes: 1. Actuar definitivament davant d’aquesta situació. 2. Garantir la inclusió i el desenvolupament social digne de les persones migrades a Catalunya i comprometre’s a aplicar mesures contra el racisme, la xenofòbia, la transfòbia i la violència masclista. 3. Defensar el dret a la lliure circulació de les persones. 4.Treballar per eradicar les causes d’injustícia, violència estructural, guerra i vulneració dels drets humans en origen, que són l’arrel dels moviments forçats o no desitjats de població.

El manifest anima la ciutadania a fer sentir la seva veu i a oferir col·laboració concreta. Es pot signar al web www.casanostracasavostra.cat. Entre l’11 i el 19 de febrer es preparen a Barcelona exposicions, un concert al Palau Sant Jordi i una manifestació. Caldrà estar-hi atent.

FER UN COMENTARI