Segurament no hi ha cap aficionat al futbol que no sàpiga que Messi o Neymar tenen un pare que exerceix de representant, negociador, defensor de la marca del fill i constructor de complicades enginyeries fiscals per evitar pagar impostos. Sobretot perquè l’Audiència Nacional va decidir no només perseguir-los sinó també convertir-los en casos mediàtics per donar una lliçó als evasors fiscals.

Com en el seu dia va passar amb Lola Flores, Messi i Neymar s’han convertit en la multa exemplificant perquè el Ministeri d’Hisenda, dirigit per l’ínclit Cristóbal Montoro, demostrés que no s’afavoreix ningú i intentar recuperar aquell “hisenda som tots” que tanta gent es qüestiona. És normal que no el sentim nostre quan un autònom paga encara que no treballi mentre veu la tribuna del Bernabeu o les portes giratòries a les elèctriques, només per posar dos exemples.

A finals de l’any passat i via un hackers justiciers, vam tenir notícia de les enginyeries fiscals de Cristiano Ronaldo. Fotball Leaks va permetre conèixer nova “compatibilitat creativa” dels futbolistes i com el Reial Madrid oferia als seus jugadors la manera d’evitar el pagament d’impostos. El tema no va passar del soroll i sembla que ja ha quedat oblidat, però la informació filtrada demostrava que el club blanc tenia entre els seus serveis financers un grup que directament buscava com evadir impostos encara que fos il·legal. I és aquí on apareix el pare del futbolista del qual segurament pocs heu sentit parlar: Odegaard, una jove promesa noruega que va fitxar pel Madrid després de debutar amb la seva selecció amb només 15 anys.

Quan al pare, exfutbolista i representat del seu fill, el Madrid li va oferir el seus “serveis d’assessoria financera”, va respondre que considerava que pagar impostos formava part de la seva obligació, i més en un cas com el del seu fill, que era un autèntic privilegiat. Els correus els ha fet públics Football Leaks però casualment el pare d’Odegaard no està fent un tour per les televisions ni obre programes esportius, o informatius. Cert que només va ser honest, i això cotitza a la baixa.

Per desgràcia un pare de futbolista dient al Reial Madrid que evadir impostos és una pràctica il·legal però sobretot sense ètica, sembla que no permet fer tant de xou com un debat sobre si Piqué assenyala aquí o allà. Jo, que sense considerar-me un hooligan em declaro culer, he de reconèixer que m’he fet seguidor d’Odegaard, però sobretot del seu pare. Un futbolista que vol pagar impostos no es mereix menys.

FER UN COMENTARI