L’Alt Penedès, punta de llança de la col·locació de mil·liaris a Catalunya

0
1967
Mil·liari a l'estació de Lavern - Subirats.

L’Alt Penedès és la primera comarca que ha col·locat una reproducció dels mil·liaris que els antics romans col·locaven al llarg de la Via Augusta. El projecte té abast català, però és a l’Alt Penedès on s’han instal·lat primer tots, amb continuïtat, gràcies al finançament de la Diputació de Barcelona (hi ha destinat 200.000 euros), i a l’espera que la resta de comarques s’hi sumin i donin un sentit global a la iniciativa.

A totes les estacions
En concret, s’han col·locat trenta mil·liaris (vuit a les estacions de tren i 22 en diferents punts d’interès turístic) en dotze municipis diferents de la comarca, i d’aquí a l’octubre es preveu que aquesta senyalització s’ampliï amb 300 plaques de continuïtat al llarg de tot el traçat. El disseny de les plaques de continuïtat imita la forma d’una moneda romana, de 8 cm de diàmetre, amb el logotip de la Via Augusta i continguts específics de temàtica històrica (les “mansió”, les fortificacions, la centuriació, els cellers, etc.). La informació es pot llegir en quatre idiomes i mitjançant el codi QR.

Els mil·liaris romans eren columnes de pedra que es posaven a la vora de les calçades, a una distància d’una milla romana (1.481 metres), per assenyalar les distàncies. Els actuals mil·liaris de la Via Augusta tenen una estructura de formigó, un embolcall d’acer Cor-ten i una làmina il·lustrada de melamina. Els mil·liaris contenen informació genèrica sobre la Via Augusta, sobre el seu pas pel Penedès i sobre les distàncies entre etapes del sender.

El president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavi Lluch, explica que el model de recuperació i de senyalització de la Via Augusta al seu pas per l’Alt Penedès es vol fer extensiu a tot el Penedès (des del Pont del Diable de Martorell fins a l’Arc de Berà, a Roda de Berà), i a altres comarques de Catalunya: “és un projecte de país”. Actualment, l’empresa Nou Verd està adequant alguns trams del sender per fer-lo transitable (desbrossant alguns trams de camí i netejant els guals de riera).

A partir de l’octubre entrarà en funcionament el web www.viaaugustapenedes.cat, amb informació històrica i turística més detallada i actualitzada sobre tot el recorregut del sender.

FER UN COMENTARI