L’exclusió social

0
34

Fa uns dies vaig tenir l’ocasió de llegir la següent reivindicació escrita en una gran pancarta a l’estació de tren, al costat d’una tenda de campanya, a Arenys de Mar: “Per què serveixen els serveis socials, albergs, Càritas a Catalunya. És un negoci o un frau?”. La qual cosa em va impactar, sense oblidar els Ajuntaments, com ho exposa la carta de Rosa A. Pérez “Per què serveix un ajuntament” (La Fura. 2 febrer, pàgina 23, 2024).

Interessant observació per part de la lectora. Però crec que es mereix una autocrítica més objectiva d’una realitat que, segons sembla, la nostra societat nega la seva existència, com és la de la marginació social, les persones excloses o els sense sostre.

Però comencem de nou per entendre millor tota aquesta corrupció i estafa que hi ha darrere de l’exclusió social, en nom de la solidaritat. El 95% de la societat catalana o espanyola ignora com sobreviu una persona sense sostre i que es troba a les línies vermelles de l’exclusió o als altres límits de la realitat, que no tingui recursos, per descomptat, comptant amb la col·laboració de la hipocresia social de les institucions oficials abans esmentades.

Però crec que hauríem de deixar les demagògies barates, les famoses estadístiques i discursos que constantment ens venen alguns mitjans de comunicació i no utilitzar l’exclusió social i la pobresa com un negoci o un frau per a les persones que busquen una mà, una oportunitat o una solució per part de les institucions oficials.

Sense sostre, que viu al carrer? El debat està obert. Seria interessant que els ajuntaments, els serveis socials, Càritas i els albergs de Catalunya publiquessin els pressupostos que tenen a les arques dedicats a l’exclusió social, als sense sostre. Per exemple, Arenys de Mar té 200.000 euros, però estan aturats. Crec, doncs, que ha arribat l’hora de garantir el benestar social a les persones més necessitades i no enfonsar-les més en una exclusió crònica i que podem contemplar diàriament als carrers de Catalunya.

“El 60% de les famílies de Càritas no reben renda ni ingrés mínim” ens informa,
El Punt Avui (16.12.2023). Després podem parlar de l’informe FOESSA FOUNDATION, que espero que us presentin les línies perquè hi haurà una investigació sobre el negoci de l’exclusió social a Catalunya.

I per acabar les meves observacions voldria plantejar les meves dues últimes preguntes: La Unió Europea ha donat a fons perdut a Espanya 5.500.000.000
d’euros per als serveis socials i, a part, 10.000.000 euros per a les oficines de l’INEM. On són?

Francisco Estadella
Vilafranca del Penedès

FER UN COMENTARI