10 anys de La Ruda com a col·lectiu feminista al Penedès amb una amplia programació per celebrar-ho

0
189
El col·lectiu feminista es va crear al 2013 amb l'objectiu d'organitzar la jornada del 8 de març.

La Ruda es va crear l’any 2013 al Baix Penedès en el marc organitzatiu de la jornada del 8 de març, 10 anys després, l’entitat ha impulsat la mirada feminista arreu del territori i s’ha consolidat com un espai antiracista, anticapitalista, antifeixista i de defensa al col·lectiu LGTBI+. Per commemorar la dècada, des del col·lectiu feminista han organitzat un seguit d’activitats que transcorreran al llarg de l’any i que seran, en la seva majoria, actes mixtes i oberts a la participació de tothom.

L’acte d’obertura de l’extensa celebració, serà la inauguració d’una exposició de cartells de la Ruda que tindrà lloc al Casal Popular La Gueralda el divendres 3 de març. Més endavant, hi haurà un sopar obert a totes les membres que han format part del col·lectiu i on s’espera que hi participin al voltant de 50 dones. També hi ha previst un vermut, una campanya i una parada per la diada de Sant Jordi, el sorteig d’una panera, una taula rodona feminista amb ponents d’alt nivell, la creació d’un nou calendari solidari pel 2024 i una jornada no mixta pel 25 de novembre, en el marc del dia mundial contra les violències masclistes. A més, La Ruda llençarà un marxandatge exclusiu per celebrar aquests 10 anys que són obra de la il·lustradora penedesenca Cristina Gallardo. Es podran aconseguir a partir de la primavera i contribueixen a garantir la sostenibilitat, autogestió i independència del col·lectiu.

En aquests 10 anys, La Ruda ha esdevingut clau en la consolidació de la mirada feminista del territori, des de l’entitat asseguren que “el canvi social ha anat a favor del feminisme” i que seguiran “plantant cara i molestant per les coses que no funcionen”. També continuaran col·laborant amb l’administració i altres entitats en favor d’accions feministes com amb la implementació de Punts Liles a les festes o la campanya per un carnaval amb músiques no sexistes.

Des del 2013, l’assemblea ha impulsat accions com la campanya “Jo també vull ser diable” per denunciar la manca de presència de dones als balls de diables de l’Arboç i Sant Quintí de Mediona on van donar suport més de 200 col·lectius; una campanya de rebuig a la contrareforma del Partit Popular en la llei de l’avortament del 2014; diversos calendaris solidaris; protocols de prevenció i actuació davant les agressions masclistes en espais d’oci; suport a companyes encausades o les jornades relacionades amb el 25 de novembre o el 8 de març.

FER UN COMENTARI