115è aniversari de la inauguració de dues fonts vendrellenques emblemàtiques

0
148

El 1907, tot just fa 115 anys, quan era alcalde del Vendrell Pau Socias Sonet, van finalitzar els treballs de canalització que van permetre conduir l’aigua potable des de la mina de Tomoví fins a l’entrada del Vendrell.

A fi de celebrar aquest esdeveniment, es va encarregar al barceloní Josep Montemar la construcció d’un brollador d’aigua, embellit amb un trencadís de rajoles d’estil modernista, que es va instal·lar davant l’estació del ferrocarril, al capdavall de la Rambla. Val a dir que quan es va acabar la construcció s’hi van traslladar  els peixos que hi havia a l’abeurador del carrer de les Quatre Fonts, enderrocat per aquelles dates. Aquest brollador, popularment conegut com “la cascada”, fou inaugurat per la festa major de 1907 i, alhora, fou testimoni d’un esdeveniment destacable: la primera ballada de sardanes a la vila amb la cobla Lira Olotina. Posteriorment, el 1913, l’Ajuntament decidí protegir-lo amb una barana de ferro.

El 1940, un cop acabada la Guerra Civil, enderrocaren el brollador i  el reemplaçaren, un any després, pel monument als caiguts, que persistí fins al 1986. Avui hom pot contemplar una reconstrucció feta el 1998 per iniciativa dels Amics de la Història del Vendrell, la qual comptà amb el finançament de l’Ajuntament del Vendrell.

Gràcies a aquestes millores en la canalització, i a instàncies de quatre propietaris de finques de la platja de Sant Salvador, Benet Mascaró, Àngel Guimerà, Jaume Carner i Fèlix Raventós, l’aigua potable també va arribar al barri marítim de Sant Salvador. El 12 de febrer de 1907, aquests particulars van presentar a l’Ajuntament la proposta d’assumir el cost de l’obra, cedir al municipi la canonada i les obres de conducció a canvi de disposar d’aigua, i construir una font pública al costat de l’ermita. L’Ajuntament va acceptar les condicions i, una vegada rebuda l’autorització de la companyia del ferrocarril, ja que l’obra havia de travessar la línia ferroviària, es va instal·lar la canonada seguint el traçat del camí del Vendrell a Sant Salvador.

Per celebrar-ho, el 19 d’agost de 1907, es va organitzar una gran festa en el transcurs de la qual es va inaugurar la font monumental d’estil modernista, que encara es pot contemplar a la placeta de l’ermita. Aquesta font, feta de pedra, consta de tres arcades amb l’escut de la vila en una d’elles; la va dissenyar desinteressadament el barceloní Miquel Picas, escultor marbrista, i la van construir paletes vendrellencs. L’arribada de l’aigua potable a la platja de Sant Salvador va significar un impuls decisiu per al seu desenvolupament com a barri d’estiueig.

FER UN COMENTARI